Bez černý

„Hele, kosmatice! Páni, těch tu ale je,“ rozplývala se babi a já se zmateně rozhlížela kolem sebe. Ano, přiznávám, jsem nefalšované městské (přesněji maloměstské) dítě a o téhle smažené pochoutce z květů černého bezu jsem právě slyšela poprvé. Něžné kvítky ovšem nemusíte jen máčet v oleji, můžete si je třeba nasušit do zásoby a v zimě popíjet bezový čaj. Bez černý totiž nejen skvěle chutná, ale pomůže nám také zbavit se nepříjemného nachlazení.

Tipy na sběr a sušení

Velkou výhodou při sběru černého bezu jsou jeho nápadná květenství, která prostě nemůžete přehlédnout. Hledejte v houštinách, v lesích, na rumištích, skládkách, ale i v neudržovaných zahradách. Odstřihněte celé ty nažloutlé chomáče květů a položte je volně do košíku, aby se vám nezapařily a nepovadly. Nejlépe se usuší zavěšené ve stínu na šňůrách – dejte ale pozor, aby příliš nezhnědly, jinak ztratí svou léčivou sílu.

Bez a jeho léčivé účinky

Asi nejznámějším příkladem užívání černého bezu je čaj ze sušených květů, který se často pije při nachlazení, chřipce a angíně. Snižuje horečku, podporuje vykašlávání a především stimuluje pocení. Kromě toho má bez uklidňující účinky, je slabě močopudný a působí jako mírné projímadlo. Pomáhá také proti nadýmání a křečím trávicího traktu. Doporučuje se i při onemocnění nervového původu, mimo jiné také při migréně.

Vzhůru na bezinky

Od konce července do září můžete sbírat také černo-fialové plody, známé bezinky. Z čerstvých kuliček připravíte spoustu dobrůtek, například oblíbené bezinkové víno, ocet, omáčku (výborná ke zvěřině), marmeládu nebo jednoduše šťávu – vždy ji ale nechte převařit, jinak vám může přivodit zvracení. Pokud se rozhodnete bezinky usušit, nechte je zprvu na slunci, potom dosušte uměle až do úplného scvrknutí. Sušené bezinky jsou, narozdíl od těch čerstvých, vynikajícím prostředkem proti průjmu.

Jako bonbónek vám přinášíme recept na slaďoučký bezový sirup, stačí jen nakouknout do Mlsných jazýčků.

Článek vyšel: 07.06.2007 / Odkaz

Přečtete si také

  • Tradiční sekaná pečeně

    Sekaná pečeně patří mezi klasiku v české kuchyni. Receptů na „sekanou“ existuje nespočet, každá rodina má na ni svůj vlastní recept. 

Související články

  • Podběl lékařský

    Podběl patří mezi první rostlinky, na které se nedočkaví bylinkáři zjara vrhají. Zlatožluté květy si svou cestu za sluncem razí leckdy už počátkem března, aniž by braly ohled na ledové zbytky sněhu. Právě teď je tedy…

  • Kopřiva dvoudomá

    Díky svým žahavým chloupkům si neodbytná kopřiva vysloužila spíše odpor než nadšené chvalozpěvy. Na její obranu se ovšem sluší připomenout několik set let dlouhá léčitelská tradice – vždyť už staří Římané…

  • Biopotraviny - šetrné k přírodě i k vašemu zdraví

    Kritikové označují současný celosvětový boom biopotravin za důsledek promyšleného marketingového tahu, jehož jediným cílem bylo vyvolat paniku a donutit nás spotřebitele sáhnout pěkně hluboko do peněženky. Inu, kdo…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %