Cizrna beraní

Že luštěniny prospívají našemu zdraví a měly by se na našem jídelníčku objevovat mnohem častěji, je obecně známý fakt. Přesto je většina českých kuchařinek ještě pořád odstavuje na druhou kolej. Je to škoda, protože se z nich dá vykouzlit celá řada neodolatelných dobrot s téměř nekonečnými možnostmi obměny. Vedle notoricky známého hrachu, čočky a fazolí stojí určitě za vyzkoušení i cizrna. Kdysi velice oblíbená pochoutka našich předků je dnes pro většinu Středoevropanů velkou neznámou. Možná je načase to změnit.

Cizrna, někdy také nazývaná římský hrách, je jednoletá teplomilná luskovina, která si svou cestu do světa začala razit z Asie. V současné době se pěstuje po celé jižní Evropě, v Americe i v Austrálii. Přídomek „beraní“ si vysloužila díky hrbolatému tvaru svých semen, připomínající hlavu rohatého zvířete. Zrna bývají o něco větší než hrách, většinou smetanové barvy, ale najdou se mezi nimi i tmavší odrůdy. Narozdíl od svého zeleného příbuzného cizrna tolik nenadýmá, obsahuje méně tuku a více vlákniny.

Odborníci na výživu řadí cizrnu mezi nejkvalitnější luštěniny a doporučují ji také dětem, nastávajícím maminkám a vegetariánům. Tato chvála pramení z vysokého obsahu sacharidů, bílkovin a vlákniny. V 6 – 7% tuků najdeme nemalý podíl nenasycených mastných kyselin, z nichž převládá kyselina linolová, jedna z klíčových bojovnic proti kardiovaskulárním chorobám. Cizrna je také vynikajícím zdrojem lysinu, esenciální aminokyseliny potřebné pro růst a obnovu tkání, produkci hormonů a tvorbu kolagenu. Z minerálních látek musíme zmínit především vápník, železo a mangan, dále fosfor, draslík a hořčík. A pokud jde o vitaminy, v nezanedbatelném množství se v cizrně vyskytuje vitamin B15, méně pak A, B6, B9 a E.

Stejně jako ostatní luštěniny je třeba i cizrnu předem namočit, sníží se tak její nadýmavé účinky a je lépe stravitelná. V obchodech ale koupíte i cizrnu v konzervě, čímž si ušetříte několik hodin čekání a práce. Nejčastěji se semena vaří ve vodě, můžete je ale také například opražit se solí nebo s cukrem. Vařenou cizrnu uplatníte v nejrůznějších polévkách, salátech, zeleninových směsích nebo jako ochucenou přílohu. Španělé nedají dopustit na cizrnovou polévku jménem garbanzo, na Blízkém východě zase přišli na chuť tzv. humusu – vynikající pomazánce, kterou si s námi můžete snadno připravit. Stejně tak i cizrnové kari s rafinovanou směsí indického koření. Fantazii se ovšem meze nekladou, ostatně jemně oříšková chuť cizrny si o vaše kuchařské experimenty vysloveně koleduje.

Článek vyšel: 21.12.2007 / Odkaz

Přečtete si také

  • I čistící a prací prostředky mohou být ekologické

    Ekologické potraviny a ekologické oblečení již nejsou žádnou novinkou a určitě si ji alespoň ze zvědavosti vyzkoušel každý z nás. Ale jak je to s ekologicky šetrnými čistícími a pracími prostředky. Zamysleli jste se…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících42 %
Nevímprocento hlasujících21 %