Houby

Teplé a deštivé počasí zapříčinilo, že nám houbová sezona letos začala o něco dříve. Téměř každý, kdo v těchto dnech vyrazí do lesa s košíkem, si domů přinese nějaký ten úlovek. Proto neváhejte, vezměte svoje ratolesti a vydejte se do lesa. Bude to pro vás příjemné zpestření dne a ještě si jako odměnu budete moci připravit něco dobrého na zub. Věděli jste, že ve sběru a konzumaci hub se řadí Češi na jedno z předních míst na světě? Ano je to tak, Češi jsou národem houbařů.

Houby a jejich využití v kuchyni

I když nemají houby velký přínos na lidské zdraví, jsou neocenitelnými pomocníky v naší kuchyni. Z hlediska chuti a vůně se nadají nahradit. Houby mají v kuchyni mnoho využití, připravují se z nich výborné polévky, můžeme je smažit, dusit nebo nakládat do soli a octa. Připravují se z nich výborné omáčky a guláše. Sušené houby se dají použít jako skvělé koření. Když se dají zamrazit máme je k dispozici po celý rok.

Každá hospodyňka by měla vědět, že existují jistá pravidla pro jejich zpracování. Houby je nejlépe kuchyňsky upravit bezprostředně po příchodu z lesa. Pokud je z nějakého důvodu nemůžeme zpracovat okamžitě, dají se uložit do spodní části chladničky, nedoporučuje se ale jejich skladování déle než-li 15 hodin. V mrazáku při -18°C je můžeme uchovávat delší dobu - zhruba 6 měsíců.

Minimální doba tepelné přípravy je 15 minut. U hřibů, václavek a lišek je to minimálně 25 až 30 minut.

Houby, které ihned kuchyňsky nezpracujeme se dají různě konzervovat:

Houby sušené – tvrdé houby jako křemenáče, kozáky, ryzce atp. sušíme a uchováváme zvlášť, protože se před úpravou musí déle máčet ve vodě a také déle vařit. Ostatní houby jako modráky, klouzky, bedly, václavky atd. můžeme namíchat. Houby nakrájíme na tenké plátky, rozložíme a na teplém místě je necháme usušit. Vynikající pomůckou při sušení hub je sušička ovoce. Usušené houby uchováváme neprodyšně uzavřené a čas od času je kontrolujeme. Výbornou kořenící směs získáme tak, že usušené houby rozdrtíme v hmoždíři na jemný prášek.

Houby v soli – pěkné tvrdé houby rozkrájíme na plátky a necháme je rozložené na slunci zavadnout. Potom houby opatrně promícháme se solí a navrstvíme do sklenice, navrch dáme ještě vrstvu soli a zavřeme víčkem. Na 1 kg hub dáme 150 g soli.

Houby v octě – do octa můžeme naložit všechny druhy jedlých hub, které jsou tvrdé a zdravé. Očištěné houby povaříme cca 3 minuty v malém množství osolené vody, přilijeme ocet, přisladíme a povaříme ještě asi 5 minut. Houby těsně naskládáme do sklenice, zalijeme octovým nálevem, ve kterém jsme houby vařili a uzavřeme víčkem. Doporučuje se použít některý z konzervačních prostředků. Na 1 kg hub – 1/6 l octa, 2/6 l vody, 2 kostky cukru a lžička soli. Můžeme také přidat několik zrnek pepře, nového koření a bobkový list.

Houby a jejich vliv na lidské zdraví

Houby oceníme v kuchyni především pro jejich vonné a chuťové vlastnosti. Co se týká výživové hodnoty nejsou na tom houby moc dobře. Využitelnost obsažených látek je pro lidský organismus velice nízká. Ocenit můžeme jejich nízkou energetickou hodnotu. Pokud si chcete udržet štíhlou linii jsou pro vás houby to pravé. Někdy se používají při odtučňovacích dietách, protože po houbách potřebuje tělo delší čas na trávení a déle si uchová pocit sytosti. Jelikož mají nízký obsah cukru mohou je konzumovat také diabetici. O houbách se také říká že mají příznivé účinky na lidskou psychiku. Mají relativně vysoký obsah draslíku, fosforu, síry a hořčíku. Obsahují také některé stopové prvky jako např. zinek, měď, mangan a jiné. Nikdy však nesbírejte houby , které se vyskytují v nebezpečných lokalitách, jako jsou chemické a jiné skládky. Houby které rostou na těchto místech většinou obsahují nebezpečné těžké kovy jako je olovo, rtuť, kadmium a další.

Houby jelikož jsou těžce stravitelné, nekonzumujte ve větších dávkách, aby jste si nepřetěžovali trávicí ústrojí. Zvláště opatrně by s houbami měly zacházet osoby se nemocemi žlučníku a žaludku. Také malé děti a starší lidé to s houbami nesmí přehánět. Stravitelnost hub můžeme zlepšit tím, že je nakrájíme na malé kousky, osolíme a okyselíme citronem nebo octem. Není dobré jíst houby na noc, lépe uděláte když si je připravíte k obědu.

Na co si musíme dát pozor?

Houby se rychle kazí, nikdy je nenechávejte na hromadě nebo v neprodyšných igelitových sáčcích a taškách. Houby ihned po nasbírání očistěte a rozkrájejte. Sbírejte pouze zdravé a nečervivé houby. Nesbírejte houby rozmáčené, staré, rozměklé nebo plesnivé. Pozor si dávejte, aby houby byly čerstvé a nezapařené.

Nikdy nesbírejte houby, u kterých si nejste stoprocentně jisti, že je bezpečně znáte. Jinak můžete riskovat velice nebezpečnou otravu, která v horším případě může skončit i smrtí! 

Každý houbař je jiný a každý má své specifické chutě, tady je našich pár tipů jak si připravit chutné houbové pokrmy. 

Houbová polévka se smetanou a ztracenými vejci

  • 200 g čerstvých hub

  • asi 1 ½ l vody

  • 1 menší cibule

  • 150 g brambor

  • sůl, kmín

  • 2 pol. lžíce kysané smetany

  • 3 – 4 lžíce hotové jíšky

  • citronová šťáva na dochucení

  • kopr a petrželka na ozdobu

Ztracená vejce

  • voda

  • 4 vejce

  • 2 lžíce octa 

Houby a brambory očistíme. Houby nakrájíme na plátky, brambory na kostičky, zalijeme vodou, přidáme oloupanou cibuli vcelku, kmín a sůl. Uvedeme do varu a vaříme asi 25 minut. Potom cibuli vyjmeme a polévku zahustíme hotovou jíškou. Hotovou polévku promícháme se zakysanou smetanou, přidáme pár kapek citronové šťávy, rozsekaný kopr a ozdobíme petrželkou. Podle potřeby dosolíme a přidáme ztracená vejce.

Ztracená vejce – Do kastrolku dáme vodu, sůl a 2 polévkové lžíce octa a přivedeme k varu. Vejce opatrně rozklepneme do sběračky, kterou ponoříme do vroucí vody. Vejce opatrně vyklopíme a žloutek pomocí vidličky obalíme bílkem. Vejce necháme vařit zhruba 7 minut a poté vyjmeme a vložíme do polévky. 

Houbová smaženice

  • 350 g čerstvých hub

  • 2 lžíce másla

  • 4 až 5 vajec

  • sůl, pepř, kmín

  • voda na podlévání při dušení 

Na pánvičku dáme rozpustit máslo, přidáme houby a podlijeme vodou, houby osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Houby dusíme do měkka, podle potřeby stále podléváme vodou až do úplného změknutí. Dusíme minimálně 15 až 20 minut. Před koncem vodu vydusíme, přidáme vejce a mícháme dokud nejsou vejce hotová. Houbová smaženice je nejchutnější pokud ji připravujeme z více druhů hub. 

Houbové karbanátky

  • čerstvé houby

  • cibule

  • vejce

  • strouhanka

  • česnek

  • majoránka

  • sůl a pepř 

Na oleji dozlatova osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájené houby, podlijeme vodou a necháme dusit až jsou houby měkké. Po vychladnutí přidáme sůl, pepř, majoránku, česnek, vejce a strouhanku, vytvoříme hustší těsto. Rukou namočenou ve studené vodě tvoříme karbanátky, které ještě jednou obalíme ve strouhance a osmažíme na rozpáleném oleji. Výborně chutnají s bramborovou kaší i s chlebem. 

Těstoviny s houbami a sýrem

  • 300 g uvařených těstovin

  • 40 g anglické slaniny

  • 80 g tvrdého strouhaného sýra

  • 20 g másla

  • 300 g čerstvých hub

  • sůl

  • drcený kmín

  • petrželka 

Na másle dusíme nakrájené houby, osolíme, přidáme drcený kmín a nadrobno nakrájenou petrželku

a dusíme dokud nejsou houby měkké. Na druhé pánvi vyškvaříme na kostky nakrájenou slaninu, vložíme na ni těstoviny, přidáme dušené houby, promícháme a ještě chvíli osmahneme. Hotové jídlo dáme na talíř a podáváme posypané strouhaným sýrem. Podle chuti můžeme přidat lžíci kečupu nebo rajčatového protlaku.

Článek vyšel: 20.08.2009 / Odkaz

Přečtete si také

  • Čokoládový koláč - Brownies

    Skvělý dezert, nejen pro čokoholiky, který se hodí ke všem příležitostem a navíc s jednoduchým pracovním postupem.

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %