Hřejivý zázvor

Letošní zima popravdě nepatří mezi ty nejchladnější, které jsme za poslední roky zažili. Avšak právě toto teplé a vlhké počasí, je ideální pro množení zákeřných virů a bakterií, což má za následek zvýšené množství viróz, nachlazení a dalších nepříjemných chorob. Jak se ale proti těmto neduhům účinně bránit, když nechceme konzumovat chemické preparáty z lékáren?

Jedním z přírodních léků, které stojí za to vyzkoušet, je bezpochyby zázvor. Tento malý orientální zázrak dokáže navíc posilovat imunitu a proto by neměl v našem jídelníčku chybět. Především v těchto dnech, kdy se kolem nás hemží samé nemoci, může být jeho konzumace pro náš organismus velice prospěšná.

Zázvor si můžeme vychutnat v různých formách (čerstvý, sušený, kandovaný,...), ale samozřejmě platí, že nejvoňavější a nejprospěšnější je ten čerstvý. Se skladováním si hlavu nelámejte, zázvorový kořen vydrží v lednici skutečně dlouhou dobu a to především díky jeho antibakteriálním účinkům. Nejšťavnatější bývají menší a světlejší oddenky, ty velké a tmavé jsou často dřevité a suché.

Zázvor je vynikajícím pomocníkem v kuchyni, používá se jako součást různých druhů koření např. kari. Přidává se také do cukrářských výrobků, marmelád, džemů atp. Vynikající je i zázvorový sirup.

Léčivé účinky zázvoru:

Zázvor posiluje imunitu, je účinný jako prevence před chřipkou, nachlazením a dokonce i před vznikem rakoviny. Zázvor podporuje tvorbu slin a trávicích šťáv, neutralizuje kyseliny při zažívání a proto je dobrým prostředkem proti plynatosti, pálení žáhy atp. Je vynikajícím pomocníkem proti nevolnosti při jízdě autem nebo jiných dopravních prostředcích. Pomáhá také proti těhotenské nevolnosti. Zázvor má rovněž antibakteriální a protizánětlivé účinky a pomáhá tišit bolesti. Podporuje chuť k jídlu a příjemně voní.

Zázvorový čaj:

Na přípravu čaje postačí malý cca dvou až třícentimetrový kousek, ze kterého odstraníme slupku. Celý kousek nastrouháme na jemném struhadle přímo do konvice a zalijeme litrem vroucí vody, (můžeme přidat celou skořicí nebo 2 hřebíčky), necháme vyluhovat cca 1 – 2 minuty. Hotový nápoj přecedíme a můžeme dochutit medem, citronem atp. Popíjet ho můžeme jak teplý tak i studený.

Článek vyšel: 15.12.2012 / Odkaz

Přečtete si také

Související články

  • Podběl lékařský

    Podběl patří mezi první rostlinky, na které se nedočkaví bylinkáři zjara vrhají. Zlatožluté květy si svou cestu za sluncem razí leckdy už počátkem března, aniž by braly ohled na ledové zbytky sněhu. Právě teď je tedy…

  • Kopřiva dvoudomá

    Díky svým žahavým chloupkům si neodbytná kopřiva vysloužila spíše odpor než nadšené chvalozpěvy. Na její obranu se ovšem sluší připomenout několik set let dlouhá léčitelská tradice – vždyť už staří Římané…

  • Biopotraviny - šetrné k přírodě i k vašemu zdraví

    Kritikové označují současný celosvětový boom biopotravin za důsledek promyšleného marketingového tahu, jehož jediným cílem bylo vyvolat paniku a donutit nás spotřebitele sáhnout pěkně hluboko do peněženky. Inu, kdo…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %