Křehčené maso

S pojmem křehčené maso se setkáváme již poměrně často, toto maso je běžně k dostání v obchodech. Dneska už to není nic neobvyklého. Co si však máme představit pod pojmem křehčené maso? Odpověď na tuto otázku zná poměrně málo lidí. My se vám na ni pokusíme dát odpověď. 

Nejčastěji jsou k dostání křehčená kuřecí a krůtí prsa a to jak mražená tak i chlazená. Původním záměrem bylo, aby se z jinak suchého masa, stalo maso šťavnatější, křehčí a chutnější. Jak už to tak ale bývá, našlo se několik jedinců, kteří pochopili, že se z křehčení masa dá udělat celkem slušný byznys a začali na něm vydělávat. Jednoduše řečeno křehčené maso, je maso upravené tzv. „nástřikem“ , což je voda se solí a různými ochucovadly. Tento nástřik může tvořit 20 někdy dokonce i 30% celkové hmotnosti tohoto masa. Výrobci hřeší na nezájem lidí o to, co si vlastně kupují. Naprostou výjimku tvoří lidé, co pečlivě čtou složení výrobků na etiketách a ti si určitě toto maso nikdy nekoupí. Až příště půjdete nakupovat a narazíte na křehčené maso, zkuste si jeho složení pečlivě prostudovat, možná budete překvapeni.

Co je vlastně křehčené maso?

V případě takto upraveného masa, už nehovoříme o mase, ale podle vyhlášky se jedná o masný polotovar, protože je do masa přidávána voda, sůl a různé chemické stabilizátory. Na etiketě tak často objevíte ve složení, že obsah masa je např. pouze 70%, zbytek tvoří voda, sůl a tzv. „zlepšovadla“. 

Proč se maso křehčí?

Jedním z důvodů křehčení je to, aby se maso (hlavně kuřecí a krůtí prsa), která jsou sama o sobě suchá, stala křehčími, šťavnatějšími a chutnějšími, měla by se tak vlastně zvýšit kvalita tohoto masa. Avšak opak bývá pravdou, takové maso se někdy po rozmražení stává těžce uchopitelné, blátivé a je v něm cítit divná pachuť.

Dalším (určitě častějším) důvodem křehčení, je snaha výrobců, co nejvíce vydělat. Protože přidáním vody do masa se zvětší jeho hmotnost a tudíž i výtěžnost. Voda je levná a my jsme za ni ochotni zaplatit v domnění, že se jedná o maso. Můžeme to chápat jako čím více vody se do masa přidá, tím větší zisk mají výrobci, kteří využívají lidské neznalosti a pohodlnosti. Většina z nás se nezabývá čtením složení na výrobcích (a už vůbec ne u masa). No taky koho by napadlo, že maso, které si koupíme není už maso, ale něco zcela jiného. 

Jak se maso křehčí?

Voda se injektory vstřikuje přímo do masa. Nadměrné množství vody, je však nutno zamaskovat různými chemikáliemi, které navrátí ošizenému masu chuť a zabrání vytékání vody z masa ven.

Přidané chemikálie dokáží např. dodat masu přirozenou barvu a také jemnou a příjemnou chuť.

V žádném případě nechceme tvrdit, že veškeré takto upravené maso je špatné, to určitě ne. Výjimečně můžete narazit i na křehčené maso, které vůbec nebude špatné naopak bude měkké a chutné. Existují i výrobci, kteří tuto úpravu provádí skutečně za účelem zvýšení kvality, ale není jich mnoho. Jediná možnost jak zjistit, co všechno obsahuje ono křehčené maso, které si chceme koupit, je pečlivě číst složení. A protože česká legislativa nařizuje výrobci uvádět všechny složky, které jsou ve výrobcích zastoupeny, neměl by to být žádný problém.

Záleží na posouzení každého, jestli si takto upravené maso kupí, nebo ne. Pokud už toto maso kupujete, dávejte pozor na složení a vybírejte takové, které má co možná největší obsah masa. Uvědomte si, že v dnešní době do sebe dostáváme velké množství chemie, které se nemůžeme vyvarovat. Proč toto množství ještě zbytečně zvyšovat takto „vylepšeným“ masem.

Článek vyšel: 14.07.2009 / Odkaz

Přečtete si také

  • Milešovka, královna Českého středohoří

    Za jasného počasí bez oparu na ni možná dohlédnete i z některých pražských vyhlídek. Milešovka - nazývaná také třeba „hromová hora“ - se zvedá do úctyhodné výšky 837 m n. m. a zvlněné okolí Českého…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících37 %
Neprocento hlasujících42 %
Nevímprocento hlasujících22 %