Lahodný chřest

Chřest se díky své jedinečné a delikátní chuti stal velice vyhledávaným druhem zeleniny a nepohrdne jím ani skutečný gurmán. Tato lahodná zelenina je nejenom zdravá, dietní a dobře stravitelná, ale je považována též za afrodisiakum.

V současné době, kdy mnoho lidí začíná přemýšlet o zdravém životním stylu a správných stravovacích návycích, prahneme po potravinách, které jsou bohatým zdrojem vlákniny, mají nízký obsah kalorií, výbornou chuť a dají se co možná nejrychleji připravit. A právě mezi tyto potraviny chřest rozhodně patří.

Historie pěstování:

Chřest se jako plodina vyskytoval již ve starém Egyptě a Římě. Nejstarší zmínky o jeho pěstování pochází ze starého Egypta a jsou starší více než 4000 let. Do Evropy se dostal zhruba v 15. století a svou oblibu si získal i v Čechách. Na našem území se hojně pěstoval především na Moravě. Během socialismu ho však nahradily jiné, výnosnější plodiny.

V současné době se u nás s jeho pěstováním opět začíná a jeho obliba mezi českými strávníky neustále rok od roku stoupá. V našich zeměpisných šířkách je k dostání zejména chřest bílý (chráněný před sluncem) a zelený (zelená barva je od vzniklého chlorofylu díky slunečnímu záření). Ve Francii je pak nejoblíbenější chřest fialový.

Na chuti chřestu se podílí celá řada faktorů, není to pouze barva, důležitá je také lokalita, kde se pěstuje.

Před nákupem:

Kvalitní a čerstvý chřest musí být pevný a křehký. Pokud narazíte na výhonky, které budou gumové, nechají se ohnout a budou na sobě mít hnědé skvrny, pak si nákup raději rozmyslete. Tento chřest toho má už zajisté hodně za sebou a o čerstvosti a kvalitě nemůže být řeč. Jestli máte na výběr, zvolte raději silnější výhonky, které jsou oproti těm tenoučkým kvalitnější a chutnější.

Skladování:

Když si chřest přineseme domů, je nutné s jeho přípravou neotálet, protože patří mezi zeleninu, která nevydrží příliš dlouho. Neměl by se skladovat déle, než-li jeden týden. Je nutné ho uchovávat v chladničce při teplotě od 2 do 4°C.

Aby se z chřestu stala skutečná pochoutka, je zapotřebí:

  • kupovat pouze ten čerstvý a křupavý

  • je lepší ho oloupat (existují speciální škrabky), ale postačí i obyčejný nůž, pokud tak neučiníte zůstanou vám v jídle nepříjemná vlákna a celý pokrm by mohl zhořknout

  • odříznout dřevnaté konce, jejich chuť by mohla pokazit celkový dojem z připraveného lahodného pokrmu

Bílý chřest je zapotřebí loupat od hlavičky cca 2-3 c m pod vrcholem. Mladý zelený chřest někdy nemusíme loupat vůbec, u staršího loupeme pouze spodní třetinu. Dřevnaté konce je nutno odříznout. U zeleného chřestu je nutno počítat s mírně nahořklou příchutí, oproti bílému chřestu, který je jemnější. Pokud připravujeme bílý chřest, musíme počítat s tím, že se vaří o něco déle, než-li ten zelený. Dobře uvařený chřest by nikdy neměl být úplně měkký, měl by být uvařený na skus.

Chuť chřestu vynikne nejlépe s různými druhy omáček, nejčastěji to bývají omáčky: holandská, sýrová, atp. Vynikající je rovněž zapečený se sýrem, masem nebo šunkou. Výborně se hodí také do salátů. Pokud chceme použít chřest pro přípravu salátů je nutné ho po uvaření, co možná nejrychleji zchladit, aby si uchoval křupavost a krásnou barvu.

Článek vyšel: 20.05.2012 / Odkaz

Přečtete si také

  • Dogtrekking - orientační pochod s pejskem

    Pes je nejen nejlepší přítel člověka, ale také výborný parťák na sport. Je neustále plný energie, vděčný za každou minutu strávenou ve vaší společnosti a vždy připravený na dlouhé procházky. Máte-li slabost pro…

Související články

  • Podběl lékařský

    Podběl patří mezi první rostlinky, na které se nedočkaví bylinkáři zjara vrhají. Zlatožluté květy si svou cestu za sluncem razí leckdy už počátkem března, aniž by braly ohled na ledové zbytky sněhu. Právě teď je tedy…

  • Kopřiva dvoudomá

    Díky svým žahavým chloupkům si neodbytná kopřiva vysloužila spíše odpor než nadšené chvalozpěvy. Na její obranu se ovšem sluší připomenout několik set let dlouhá léčitelská tradice – vždyť už staří Římané…

  • Biopotraviny - šetrné k přírodě i k vašemu zdraví

    Kritikové označují současný celosvětový boom biopotravin za důsledek promyšleného marketingového tahu, jehož jediným cílem bylo vyvolat paniku a donutit nás spotřebitele sáhnout pěkně hluboko do peněženky. Inu, kdo…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %