Nedoceněná jablka

Jak už to tak bývá, lidé se slepě ženou za vidinou něčeho extra a při tom přehlíží to, co mají na dosah ruky. Toto platí i v případě jablek. V obchodech je nyní celoročně k sehnání množství nejrůznějších druhů ovoce. Nakoupit můžeme jak druhy, které jsou typické pro Českou republiku, tak i druhy, které rostou pouze v subtropických a tropických oblastech. Dávno už jsou doby, kdy se stála fronta na banány a jiné exotické ovoce. A možná i to je důvod, proč nyní rádi zapomínáme na „obyčejná jablka“. Mnoho lidí považuje jablka za zcela obyčejná a raději si nakoupí něco víc exotického a to je vážně škoda. Jablka vůbec nejsou obyčejná, ba naopak jsou opravdu velkým zdrojem vitamínu C a celé řady dalších zdraví prospěšných látek, které mají na lidský organismus doslova blahodárné účinky. 

Proč jíst jablka

Jak ukázaly nejnovější výzkumy, jablka jsou ještě zdravější než-li se původně myslelo. Obsahují až pětkrát více antioxidantů, než-li se doposud uvádělo. Jablka obsahují mnoho polyfenolických antioxidantů, které pomáhají s odplavováním nebezpečných látek z těla.

Látky, které jablka obsahují (především flavonoidy a fenolové kyseliny), blahodárně působí na dýchací cesty, pomáhají léčit záněty dýchacího ústrojí. Výzkum prováděný v Londýně mezi lety 2000 až 2005 hovoří o tom, že ženy, které v těhotenství snědí 4 a více jablek za týden, mohou snížit riziko vzniku astmatu u svých nenarozených dětí až o 50%.

Jablka povzbuzují nervovou soustavu a vysokým obsahem minerálů a vitamínů jsou dobré na celkové posílení organismu. Zejména některé druhy jsou velice dobrým zdrojem vitamínu C, který je mimo jiné i skvělým antioxidantem, důležitým pro správnou funkci imunitního systému. Jablka mají poměrně malý obsah kalorií a vysoký obsah fruktózy, která dokáže udržet stálou hladinu cukru v krvi. Další pozitivní vlastností jablek jsou i protizánětlivé účinky.

Konzumace minimálně dvou jablek denně napomáhá při snižování škodlivého cholesterolu.

Syrová i dušená jablka jsou dobrá proti zácpě a gastroenteritidě. Obklady z jablek také pomáhají při zánětech kůže. Jablko je skvělou svačinkou jak pro nás, tak i pro naše děti, dokáže skvěle zasytit, je šťavnaté a osvěžující. 

Jablečné džusy a mošty

Zdravá jsou nejenom jablka jako taková, ale džusy a jablečné mošty. Jablečný mošt můžeme označit jako „elixír zdraví“, podle odborníků z University v Glasgow, můžeme jeho pravidelnou konzumací uchránit naše tělo před infarktem, mrtvicí a dokonce i nádory. Na svědomí to mají fenolické látky, které fungují v lidském těle jako antioxidanty a dokáží omezit vliv volných radikálů v našem organismu. 

Křížaly – sušená jablka

Na křížalách si člověk pochutnával již v době kamenné, protože sušení je jeden z nejstarších způsobů konzervace. Při vysušení se přírodní cukry koncentrují a to je důvod, proč sušená jablka obsahují šestkrát více kalorií než jablka čerstvá. Sušená jablka si oblíbili především sportovci, když potřebují rychlý zdroj energie. Křížaly jsou bohaté na sacharidy a vlákninu, obsahují také trochu železa, ale vitamín C se sušením zcela zničí. 

Důležitý je správný výběr

Správné jablko by mělo být pevné na dotek a nemělo by mít hnědé skvrny. Větší druhy jablek mohou být přezrále, kdežto u malých druhů se to nestává.

Jablka pocházející z ČR jsou nejlepší na podzim a to jak z hlediska chuti, vůně i struktury. Jablek se po světě pěstuje tisíce druhů, jen v ČR se na prodej pěstuje zhruba šedesát odrůd. Různé druhy jablek mají také různý obsah vitamínů a minerálů.

Mimo podzimní období, tedy mimo jablkovou sezonu, můžeme zakoupit jablka, která se k nám dovážejí. Nebo ty, které se skladují v chladu, v prostorech kde je chemicky snížena hladina kyslíku, takto skladovaná jablka vydrží i několik měsíců. 

Je důležité si zapamatovat, že pro naše zdraví je nejvhodnější konzumovat ovoce, zeleninu a jiné plodiny vypěstované v našich klimatických podmínkách. Exotické druhy ovoce a zeleniny neumí naše tělo dostatečně využít, jelikož na ně není od pradávna zvyklé.

Článek vyšel: 20.11.2014 / Odkaz

Přečtete si také

  • „Sváči" na cesty

    Velký batoh, v něm čaj a chleby proložené řízkem, aby se neřeklo, taky ještě jablko a hurá na výlet. Pamatujete? Na to se nedá zapomenout! Tak vypadaly svačiny na školní výlety. Jen co se sedlo do autobusu, všichni…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících37 %
Neprocento hlasujících42 %
Nevímprocento hlasujících21 %