Nenápadný zázrak jménem mandle

Přepadla vás u oblíbeného seriálu touha něco malého sezobnout? Dejte si hrst mandlí. Na výběr dnes máte mandle pražené, solené, s uzenou příchutí nebo naopak obalené v cukru, čokoládě i jogurtu... tou nejlepší volbou jsou ale zaručeně mandličky přírodní, čerstvé, bez dalších zlepšováků. Nejen že nádherně vynikne jejich specifická chuť, navíc si tak zachovají všechny zdraví prospěšné látky. A že jich je požehnaně.

Pro spoustu lidí mandle (a obecně všechny oříšky) dodnes představují hlavně tučného nepřítele ladných tělesných křivek. Pravda je, že ořechy obsahují vysoký podíl tuků, což z nich dělá vynikající zdroj energie. Abychom ale mandlím nekřivdili, musíme také dodat, že tyto tuky patří do skupiny nenasycených mastných kyselin. Jinými slovy – tuky obsažené v mandlích nutně potřebujeme pro ochranu svého zdraví, především ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Díky vysokému podílu bílkovin by mandle měly často figurovat na jídelníčku vegetariánů, kteří můžou bez konzumace masa trpět jejich nedostatkem. Rostlinné zdroje sice narozdíl od těch živočišných obvykle neobsahují všechny důležité aminokyseliny, ale pokud budete jíst vyváženě a oříšky doplníte cereáliemi a luštěninami, nemusíte se deficitu bílkovin a minerálů obávat.

Mandle dále obsahují vlákninu, vitaminy B a E, nepostradatelné antioxidanty chránící před civilizačními chorobami a důležité minerály. Na prvním místě stojí hořčík, který nám pomáhá udržovat zdravé vlasy, pokožku a nehty, posiluje nervy a mírní křeče. Hned v závěsu najdeme vápník (jehož význam pro pevné kosti a zuby je víc než zřejmý), ale také železo, fosfor, draslík, zinek, mangan a měď.

V kuchyni využijeme mandle při přípravě lehkých předkrmů, hlavních chodů i dezertů, naslano i nasladko. Bez mandlí by nebyl marcipán, milovaná pochoutka dětí i mnoha dospělých (základ tvoří drcené mandle a cukr, případně další ingredience jako třeba vaječný bílek). Tenké plátky mandlí můžou ozdobit ovocné koláče, ale i pečeného pstruha, z mletých mandlí můžete ve spojení s medem snadno připravit pomazánku na pečivo. Mandlemi se plní například také olivy, přidávají se do omáček i salátů.

Nikdy nekonzumujte mandle hořké, mají totiž vysoký obsah amygdalinu, který se rozkládá v jedovatý kyanovodík. Obzvláště opatrní buďte u malých dětí a špičku každé mandle raději předem ochutnejte. Stejně nebezpečné jsou i mandle nezralé – poznáte je podle zeleného nádechu a měkké skořápky. Zakoupené mandle co nejrychleji spotřebujte, zabráníte tak nežádoucímu žluknutí. Při skladování vždy vybírejte suché a chladné místo, což platí dvojnásobně při současných letních teplotách.

Článek vyšel: 07.07.2008 / Odkaz

Přečtete si také

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %