Pečená kachna s chlupatým knedlíkem a červeným zelím

Pečená kachna patří mezi oblíbená jídla tradiční české kuchyně, stejně tak i chlupatý knedlík a zelí. Pokud se rozhodnete připravit si doma chlupaté knedlíky, možná budete příjemně překvapeni jak jsou jednoduché na přípravu a jak dobře chutnají. Je to báječný recept na nědělní nebo sváteční oběd. 

Co budeme potřebovat: (rozpis pro 4 osoby) 

  • kachnu
  • sůl, kmín
  • vodu 

Kachnu omyjeme, osolíme a posypeme kmínem. Dáme ji do pekáče, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct. Kachnu pečeme při 180 až 200 °C (záleží na troubě) zhruba 2 hodiny. Kachnu během pečení několikrát přelijeme vypečenou šťávou. Nejprve ji pečeme přiklopenou a zhruba na posledních 15 až 20 minut ji odklopíme, aby získala zlatavou barvu a křupavou kůrčičku. 

Na zelí:

  • menší hlavičku zelí
  • ½ cibule
  • 1 lžíci octa
  • sůl, kmín, cukr (podle chuti)
  • tuk
  • hladkou mouku 

Zelí nakrájíme na proužky. Vložíme do hrnce, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodou a přidáme lžíci octa. Vaříme do změknutí, dochutíme podle potřeby solí, octem a cukrem. Vedle na pánvičce osmažíme na tuku nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, poté přidáme trochu hladké mouky, promícháme a ještě chvilinku smažíme. Nakonec vmícháme cibuli s moukou do zelí, čímž ho vlastně zahustíme a dodáme mu lepší chuť. 

Na chlupaté knedlíky: 

  • cca 400 g syrových brambor nastrouhaných na jemno
  • cca 300 g hrubé mouky
  • sůl 

Syrové brambory nastrouháme na jemno, osolíme a přidáme hrubou mouku. Mouku přisypáváme pomalu a dobře hněteme rukama. Přidáme tolik mouky něž-li nám vznikne těsto podobné konzistence jako pro přípravu bramborových knedlíků z pytlíku. Lžící vykrajujeme knedlíky do vroucí osolené vody a vaříme zhruba 7 až 10 minut.

Článek vyšel: 28.11.2015 / Odkaz

Přečtete si také

  • Karlovský gastrofestival

    Velké Karlovice na Valašsku opět ožijí valašskými specialitami. Ve dnech 11. až 18. listopadu se tu uskuteční druhý ročník Karlovského gastrofestivalu, který nabídne ochutnávky mladého Svatomartinského vína, soutěž O…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících37 %
Neprocento hlasujících42 %
Nevímprocento hlasujících21 %