Plněné cukety

V létě si můžeme plně užívat dokonalé cuketové hody, zvlášť pokud si tuto zeleninu sami pěstujeme. Cukety zpravidla konzumujeme tepelně upravené a po jejich naplnění zapékáme se sýrem. Buclatější a přerostlé kousky budou štěstím bez sebe, když vydlabeme všechna jejich semena a místo nich jim dopřejeme rozmanité náplně. I když moji milí strávníci vděčně ocení jakýkoli cuketový experiment, vím, že masová směs (někdy obohacená houbami) u nich vyhrává na celé čáře. V těsném závěsu oddychuje ještě vegetariánská varianta s celozrnnou rýží a vlašskými ořechy.

  • 2 větší cukety nebo 4 menší (asi 1 – 1,5 kg)
  • 500 g mletého masa
  • 3 žampióny (nemusí být)
  • 80 g vařené rýže
  • 1 – 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • pepř, sůl
  • 3 lžíce oleje
  • 150 g strouhaného sýra

Pokud se rozhodnete pro variaci s vlašskými ořechy, na náplň potřebujete:

  • 200 g rýže, nejlépe celozrnné (Natural)
  • 70 g vlašských ořechů
  • 1 rajský protlak nebo šťávu
  • 150 g strouhaného sýra
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • provensálské koření a bazalku
  • sůl, pepř
  • olej, máslo

Uvaříme rýži. Celozrnná mi připadá chutnější a skvěle vyniká zejména v kombinaci s vlašskými ořechy. Cukety důkladně omyjeme a vydlabeme semena lžící. Vnitřek lehce posolíme a potřeme stroužkem prolisovaného česneku. Loupat ji nemusíme, ve slupce bývají cenné živiny a navíc i upečená bývá na talíři dost atraktivní. Nicméně pokud opravdu slupku nesnesete, netrapte se a klidně ji oloupejte.

Masová náplň: Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibulku a až lehce zezlátne, přidáme mleté maso. Osolíme a opepříme. Kuřecí nebo krůtí maso bývá podstatně dietnější, nám i víc chutná, zejména v kombinaci s žampióny nebo jinými houbami. Rozhodnete-li se je přidat, poduste je také chvíli na cibulce s masem. Až bude maso opečené ze všech stran, odstavte pánev z plotny. Přimíchejte vařenou rýži a vejce. Maso a rýže by měly mít teplotu maximálně kolem 50°C. Vaječný bílek se totiž nesrazí, zůstává tekutý a výborně plní pojící funkci. Prolisujeme zbylý česnek a zamícháme. Naplníme vydlabané cukety a naskládáme je do vymazaného pekáče nebo zapékací mísy. Posypeme strouhaným sýrem a při 180°C pečeme asi půl hodiny.

Masovou směs si můžete připravit i syrovou pouhým smícháním jednotlivých ingrediencí. Ovšem zapékání v troubě se pak podstatně protáhne na trojnásobek, tedy asi na 90 min. Může se stát, že místo krásných zelenkavých vaniček se sýrovou dečkou vám vylezou nehezké rozňahňané placky s masovými kuličkami. Dlouhým pečením také ztrácí cuketa na chuti.

Náplň s vlašskými ořechy a celozrnnou rýží: Vydlabanou dřeň nasekáme spolu s vlašskými ořechy, přimícháme zbytek lisovaného česneku, vejce, rýži, osolíme a podle chuti posypeme provensálským kořením. Naplníme cukety a vložíme do vymazané zapékací misky. Svrchu je pokapeme olejem nebo proložíme slabými proužky másla. Rajčatový protlak zředíme na 2 dcl vodou či vývarem a dochutíme bazalkou, solí (rajčatovou šťávu neředíme, jen dochutíme). Přelijeme cukety a zapékáme půl hodiny. Asi po dvaceti minutách prohřívání v troubě je posypeme strouhaným sýrem a pečeme dalších 10 – 20 minut.

Obě varianty – masová a s vlašskými ořechy – se mohou podávat s vařeným bramborem. Přejeme vám dobrou chuť!

Máte vyzkoušenou další zajímavou náplň v zapečených cuketách? Nebo jiný recept? Napište nám o tom v komentářích, děkujeme.

Článek vyšel: 24.08.2007 / Odkaz

Přečtete si také

  • Marmeláda

    Milé hospodyňky, ovocná sezóna už nám buší na dveře. Na našich zahrádkách i v obchodech je nyní k sehnání velké množství nejrůznějších druhů ovoce, které se hodí pro přípravu domácích marmelád, džemů, sirupů atp.…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %