Plněné papriky

Většině z nás se určitě vybaví báječné pečené papriky naplněné maso-rýžovou směsí, případně ještě obohacené rajčatovou omáčkou. Důvěrně známý pokrm je určitě k nezaplacení, ale někdy prostě máme chuť experimentovat. A s plněnými paprikami to jde poměrně lehce. Můžeme v nich za studena podávat třeba zeleninový salát přiklopený stopkatou čepičkou. Podélně rozkrojené lodičky naplněné tvarohem s bylinkami a zapíchnutým párátkem s plachetnicí z hlávkového salátu nadšeně schroupou i ti největší dětští odpůrci zeleniny. Romantické zdobení sedmikráskami zas rozněžní miláčka a podpoří vaše niterné splynutí s jarní přírodou. Ovšem ani pečené papriky nezůstávají pozadu se svým rozmanitým plněním – ať už zeleninovým, houbovým, sýrovým, masovým, s tofu nebo různě kombinovaným. Inspirovat vás mohou také naše plněné papriky s jáhly a sójou...

  • 6 velkých různobarevných paprik
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 malá cuketa
  • 1 malá mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
  • 150 g vařených jáhel
  • 150 g vařeného sójového granulátu
  • 1 zralé rajče
  • 1 lžička rozemnutého oregana
  • 150 g sýru feta nebo balkánského sýra
  • 0,5 l vývaru
  • sůl a pepř

Vršky odkrojíme. Papriky zbavíme jader a přepážek. Do velkého hrnce mírně osolené vroucí vody je vložíme i s odkrojenými stopkami a vaříme nejdéle 5 minut. Scedíme, prolijeme studenou vodou a odložíme stranou. Cuketu důkladně omyjeme, pokrájíme najemno, vložíme do misky, kam prolisujeme česnek a promícháme.

Připravíme si náplň: Ve větším hrnci rozpálíme olej, vsypeme cuketu s česnekem a 3 minuty smažíme. Ke konci pokropíme citrónovou šťávou. Hrnec odstavíme, přimícháme jáhly, sóju, strouhanou mrkev, oloupané a najemno pokrájené rajče bez jádřince, oregano, sůl a pepř. Nakonec tam rozemneme sýr, zamícháme. Předehřejeme troubu na 180°C.

Touto směsí naplníme paprikové lusky a skládáme je do vymazaného pekáčku. Pokud i takhle zatížené udrží vzpřímenou polohu (eventuelně si před naplněním můžeme pomoci odříznutím špičky, ale jen několik milimetrů, aby nevznikla dírka), přiklopíme efektní čepičku ze stopkatého vršku. Ostatní položíme. Podléváme vývarem. K propečení stačí 20 minut při 180°C. Podáváme s vařenými brambory posypanými petrželkou. Dobrou chuť!

Také máte osvědčený recept na plněné papriky? Těšíme se na vaše inspirativní podněty v komentářích.

Článek vyšel: 15.08.2007 / Odkaz

Přečtete si také

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících42 %
Nevímprocento hlasujících22 %