Proč jíst ryby?

Ryby jsou v poslední době velice aktuálním tématem. Jsou označovány za zdravou a dietní potravinu, avšak stále existuje mnoho lidí, kteří ryby nepozřou za žádnou cenu. Někdo je nemá rád kvůli typickému rybímu odéru, někoho nebaví rybí kostičky a někdo na ně prostě jenom není zvyklí. Ať už je důvod, proč ryby nejíme jakýkoliv, určitě je to vždy velká škoda. Konzumace ryb je totiž skutečně velice prospěšná.

V českých domácnostech jsme zvyklí především na maso vepřové, drůbeží a v menší míře také hovězí. Co se týče rybího masa, jsme na tom opravdu velice špatně. Pravidlo, že bychom měli ryby konzumovat alespoň dvakrát týdně, dodržuje jenom hrstka z nás.

Proč je tedy dobré je jíst?

Ryby a to jak ty mořské tak i sladkovodní obsahují velké množství plnohodnotných bílkovin a pro naše tělo velice prospěšný, zdravý tuk – omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Jejich výhoda spočívá především v tom, že působí preventivně proti rozvoji srdečních onemocnění. Pozitivně působí také na záněty šlach a svalů, příznivě ovlivňují také naše klouby.

Tuk je pro lidské tělo nezbytný, tedy pokud hovoříme o zdravém tuku a právě ten nalezneme v rybách.

Kromě zdravého tuku se v rybím mase nachází také vitamíny skupiny B, vitamín A, Vitamín D, hořčík, selen a v mořských rybách také jód. Rybí maso je velmi lehce stravitelné a stejný obsah proteinů, minerálů, stopových prvků, vitamínů a dalších cenných látek nikde jinde nenajdeme.

Jaké ryby jíst?

A jestli se ptáte jaké ryby je tedy nejlepší konzumovat, pak je odpověď jasná, všechny. Není důležité jestli ryby mořské nebo sladkovodní, všechny mají totiž něco svého. Důležité je spíš, jak si je připravíme, smažení ve velké vrstvě tuku určitě nebude to pravé. Přeplácání různými druhy koření také nemusí být ta správná volba. K rybám se hodí bylinky, trošku olivového oleje a šetrná tepelná úprava. Nejdůležitější zkrátka je to, aby ryby byly vždy čerstvé a dostatečně tepelně upravené.

Je na každém z nás, za co všechno jsme ochotni utratit naše těžce vydělané peníze. Nenechme se tedy šidit a začněme se zajímat o to, co jíme a co nakupujeme!

Článek vyšel: 06.09.2012 / Odkaz

Přečtete si také

  • Vánoční rozdávání radosti

    Shánění vánočních dárečků na sebe může vzít i jinou podobu než jen zběsilé závody mezi regály přeplněných obchodů a supermarketů. Vánoce vždycky byly a i nadále by měly zůstat časem, kdy myslíme především na své…

Související články

  • Podběl lékařský

    Podběl patří mezi první rostlinky, na které se nedočkaví bylinkáři zjara vrhají. Zlatožluté květy si svou cestu za sluncem razí leckdy už počátkem března, aniž by braly ohled na ledové zbytky sněhu. Právě teď je tedy…

  • Kopřiva dvoudomá

    Díky svým žahavým chloupkům si neodbytná kopřiva vysloužila spíše odpor než nadšené chvalozpěvy. Na její obranu se ovšem sluší připomenout několik set let dlouhá léčitelská tradice – vždyť už staří Římané…

  • Biopotraviny - šetrné k přírodě i k vašemu zdraví

    Kritikové označují současný celosvětový boom biopotravin za důsledek promyšleného marketingového tahu, jehož jediným cílem bylo vyvolat paniku a donutit nás spotřebitele sáhnout pěkně hluboko do peněženky. Inu, kdo…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %