Škodlivá „Éčka“ v potravinách

Najít v dnešní době potravinu, která by neobsahovala tzv. „éčka“, je téměř nemožné. Ne všechny jsou však nebezpečné nebo škodlivé. Používají se zejména proto, aby upravili vzhled a chuť potravin a především, aby prodloužili jejich trvanlivost.

Pod „éčky“ se skrývají aditiva neboli přídatné látky, které jsou vyráběny buďto chemickou cestou nebo se získávají z přírodních surovin (např. neškodný vitamín C najdeme pod kódem E300). Jak jsme již řekli, používají se proto, aby měli potraviny hezčí barvu, výraznější chuť a zejména aby se prodloužila jejich trvanlivost. Často o nich slýcháme jako o konzervantech, barvivech nebo jako o umělých sladidlech.

Jelikož jsou éčka téměř ve všech potravinách, není v našich silách se jim úplně vyhnout. Pokud však budeme pečlivě číst obaly na potravinách a budeme vědět, co na nich hledat a čemu se raději vyhnout, můžeme jejich konzumaci snížit na minimum a zcela se vyhnout těm, které jsou pro naše zdraví doslova škodlivé.

Nebezpečnost přídatných látek se skrývá v tom, že na ně mohou vznikat alergie, které mohou skončit v horším případě až astmatickým záchvatem. Přemíra potravinových aditiv může také vyvolávat průjmy a nevolnosti. U dětí mohou způsobit poruchy pozornosti atp. Těhotné ženy by si rovněž měly dát pozor na příjem nebezpečných „éček“, které mohou nepříznivě ovlivnit vývoj plodu. V souvislosti s přemírou chemie se hovoří také o vzniku nádorových onemocnění a snížení reprodukčních schopností u mužů i žen.

Nejčastěji se nebezpečné přídatné látky vyskytují v potravinách, které jsou šizeny na kvalitě použitých surovin. Dodávají totiž vzhled, vůni a chuť a tím působí jako laciná náhražka např. za maso. Vezměme si třeba takový párek, ve kterém je minimum masa. Výrobce do něho přidá hromadu éček a spotřebitel nepřijde na to, že vlastně nejí maso, ale pouze chemii. Spokojeni jsou oba, protože výrobce ušetří nemalé finanční prostředky a spotřebitel má radost jak levně nakoupil. Kvalitní párek s vyšším obsahem masa by byl totiž na první pohled dražší, ale když si uvědomíme, že u kvalitního párku platíme za maso, kdežto u nekvalitního, platíme pouze za chemické náhražky, je jasné, který párek nakonec vyjde levněji a hlavně, který je zdravější.

Největší množství škodlivých „éček“ se většinou ukrývá v potravinách s dlouhou trvanlivostí, jako jsou např.:

  • polévky v pytlíku

  • rozpustné nápoje

  • pestrobarevné cukrářské výrobky

  • cukrovinky, bonbóny, sušenky, čokoládové tyčinky

  • energetické nápoje

  • emulgované tuky a oleje

  • tavené sýry

  • uzeniny

  • jogurty (bez přídavku živých kultur a s dlouhou trvanlivostí)

Nebezpečná éčka:

Barviva:

  • E107 (Žluť 2G) - zdraví škodlivé, nevhodné pro děti, může způsobovat alergie, zhoršuje astma, způsobuje dětskou hyperaktivitu, v ČR se nesmí používat.

  • E110 (Žluť SY - potravinářská žluť 3) - zdraví škodlivé, nevhodné pro děti, může způsobovat alergie, najdeme jí v nealkoholických nápojích, pekařských výrobcích, marcipánu, zmrzlině, hořčici, žvýkačkách, pytlíkových polévkách atp. Může vyvolat alergické reakce, kopřivku, otoky kůže, vyrážku, zvracení nebo průjem. Zkoumá se její vliv na dětskou hyperaktivitu.

  • E120 (Košenila, kyselina karmínová, karmín) – nevhodné pro děti, může mít rakovinotvorné účinky a může způsobovat velice silné alergické reakce, rovněž také dětskou hyperaktivitu. Nachází se v cukrovinkách, mléčných výrobcích, džemech, instantních polévkách, žvýkačkách, kompotovaných třešních, oplatkách atp. V kosmetice – přísada rtěnek, očních stínů, šampónů atp.

  • E121 (Citronová červeň 2) – zdraví škodlivá, nevhodná pro děti, v ČR je zakázána. Může mít rakovinotvorné účinky. Zvýšený příjem může vyvolat zakalení oční čočky, poruchy ledvin, zvracení nebo oběhový kolaps.

  • E123 (Amarant - potravinářská červeň 9) - zdraví škodlivé, nevhodné pro děti, může způsobovat alergie. Využívá se k barvení cukrovinek, pudinků, cereálií, koláčů, nealkoholických i alkoholických nápojů. Rovněž se dává do psích krmiv, rtěnek a další kosmetiky. Jedná se o přísadu, která může mít řadu negativních účinků na zdraví jako např. poruchy plodnosti, poškození ledvin, astmatické záchvaty nebo hyperaktivitu.

  • E124 (Ponceau 4R – potravinářská červeň 7) - nevhodné pro děti, může způsobovat alergické reakce, ovlivňuje pozornost u dětí. Přidává se do kečupů, cukrovinek, marmelád, pudinků, žvýkaček, mléčných výrobků, limonád, zmrzlin, kompotovaného ovoce nebo do výrobků z ryb. Může způsobovat astma, horečky a u dětí může vyvolat hyperaktivitu.

  • E128 (Červeň 2G – potravinářská červeň 10) – zdraví škodlivé, nevhodné pro děti, zakázaná v ČR. Používá se v uzeninách, zavařeninách a nápojích.

  • E132 (Indigotin – potravinářská modř 1) – zdraví škodlivé, nevhodné pro děti, může způsobovat alergické reakce. Nalezneme ho v nealkoholických nápojích, pekařských výrobcích, cereáliích, sladkostech, želé, mražených dezertech, krémech, lécích, krmivech pro zvířata a v parfémech. Může způsobovat nevolnost, zvracení, zvyšuje krevní tlak, rovněž může vyvolat vyrážky a další alergické reakce.

  • E133 (Brilantní modř FCF – potravinářská modř 2)- zdraví škodlivé, nevhodné pro děti, může způsobovat alergické reakce. Přibarvují se s ní limonády, sladkosti, zmrzliny, cukrovinky, pekařské výrobky, cereálie, pudinky atp. Využívá se rovněž v kosmetickém průmyslu. Může způsobit astma, kopřivku a další alergické reakce. Pozor si musí dát lidé citliví na aspirin.

  • E155 (Hněď HT – potravinářská hněď 3) – zdraví škodlivé, nevhodné pro děti, může způsobovat alergické reakce. Používá se v limonádách, sladkostech, zmrzlinách, cukrovinkách, pekařských výrobcích, cereáliích a pudincích. Dále se používá v kosmetických a drogistických výrobcích. Pozor by si měli dávat především lidé s nesnášenlivostí na aspirin. Rovněž může způsobovat astma, kopřivku a další alergické reakce.

Konzervanty:

  • E210 (Kyselina Benzoová) – zdraví škodlivá, nevhodná pro děti, může způsobovat alergie, dráždí kůži, oči a sliznice. Jedná se o přídatnou látku, která má za úkol zabránit vývoji plísní a bakterií v potravinách. Může však působit rakovinotvorně. Přidává se do čokolád, ovoce, oříšků, tabákových výrobků, nápojů, margarínů, sýrů, oliv, kečupů, zmrzlin, bonbónů, koření, žvýkaček. Může způsobovat kožní problémy, astma, kopřivku a podráždění očí. U dětí hyperaktivitu a poruchy pozornosti.

  • E220 (Oxid siřičitý) – nevhodný pro děti, může způsobovat silné alergické reakce. Používá se jako bělidlo, aby nedocházelo k hnědnutí potravin, rovněž zabraňuje šíření plísní a bakterií v potravinách. Nalezneme ho ve víně, kukuřičném sirupu, želé, sušeném ovoci, džusech, nealkoholických nápojích, pečivu, octu, výrobcích z brambor, koření atp. Může způsobovat bolesti žaludku, hlavy, nevolnosti a astma. Je zařazen do seznamu extrémně nebezpečných látek, ale přesto je i nadále v regulovaném množství povolen.

  • E221 (Siřičitan sodný) – může způsobovat silné alergické reakce. Tato přísada se používá proti plísním a bakteriím, zabraňuje hnědnutí ovoce a zeleniny. Nalezneme ho v pivu, vínu, nealkoholických nápojích, výrobcích z brambor, sušeném ovoci, marmeládách, džemech atp. Může vyvolat astmatický záchvat, bolesti žaludku, hlavy, nevolnosti, průjmy, kožní vyrážky atp.

  • E222 (Hydrogensiřičitan sodný) – může způsobovat silné alergické reakce. Používá se jako bělidlo a též jako přípravek zabraňující růstu bakterií. Nejčastěji se používá při výrobě piva a vína. Konzervují se s ním krevety, přidává se do sušeného ovoce, octa, produktů z brambor a nealkoholických nápojů. Může vyvolat nevolnost, bolesti žaludku, hlavy a astma.

  • E223 (Disiřičitan sodný, Pyrosiřičitan sodný) – může způsobovat silné alergické reakce. Nejčastěji se používá jako konzervant a má zabránit šíření plísní a bakterií. Nejčastěji ho nalezneme v pivu, vínu, sušeném ovoci, nealkoholických nápojích, marmeládách, džemech, džusech, omáčkách, pečivu, mouce, želé atp. Využívá se rovněž v kosmetickém průmyslu a krmeních pro zvířata. Může vyvolávat astma, nevolnosti, průjmy, bolesti žaludku, hlavy, kopřivku a atopický ekzém.

  • E224 (Disiřičitan draselný, Pyrosiřičitan draselný) – může způsobovat silné alergické reakce. Jako konzervant zabraňuje šíření hub a plísní. Používá se při bělení cukru a chmele. Přidává se do marmelád, džemů, ovocných nápojů, vína, sýrů, sušeného ovoce, výrobků z brambor a želatiny. V malém množství by tato látka neměla být nijak nebezpečná, avšak u citlivých jedinců může vyvolat astma, bolesti hlavy, nevolnost a poruchy chování.

  • E225 (Siřičitan draselný) – může způsobovat silné alergické reakce. Je to konzervant, který zabraňuje růstu plísní a hub. Používá se při bělení cukru a chmele. Přidává se do marmelád, džemů, ovocných nápojů, vína, sýrů, sušeného ovoce, výrobků z brambor a želatiny. V malém množství by tato látka neměla být nijak nebezpečná, avšak u citlivých jedinců může vyvolat astma, bolesti hlavy, nevolnost a poruchy chování.

  • E226 (Siřičitan vápenatý) – může způsobovat silné alergické reakce. Je to konzervant, který zabraňuje růstu plísní a hub. Používá se při bělení cukru a chmele. Přidává se do marmelád, džemů, ovocných nápojů, vína, sýrů, sušeného ovoce, výrobků z brambor a želatiny. V malém množství by tato látka neměla být nijak nebezpečná, avšak u citlivých jedinců může vyvolat astma, bolesti hlavy, nevolnost a poruchy chování.

  • E227 (Hydrogensiřičitan vápenatý) – může způsobovat silné alergické reakce. Je to konzervant, který zabraňuje růstu plísní a hub. Používá se při bělení cukru a chmele. Přidává se do marmelád, džemů, ovocných nápojů, vína, sýrů, sušeného ovoce, výrobků z brambor a želatiny. V malém množství by tato látka neměla být nijak nebezpečná, avšak u citlivých jedinců může vyvolat astma, bolesti hlavy, nevolnost a poruchy chování.

  • E228 (Hydrogensiřičitan draselný, Kyselý siřičitan draselný) – může způsobovat silné alergické reakce. Je to konzervant, který zabraňuje růstu plísní a hub. Používá se při bělení cukru a chmele. Přidává se do marmelád, džemů, ovocných nápojů, vína, sýrů, sušeného ovoce, výrobků z brambor a želatiny. V malém množství by tato látka neměla být nijak nebezpečná, avšak u citlivých jedinců může vyvolat astma, bolesti hlavy, nevolnost a poruchy chování.

  • E230 (Bifenyl, Difenyl) – není vhodný pro děti, může způsobovat silné alergické reakce. Je to konzervant, který se používá proti vzniku plísní a to především u citrusů. U citlivých osob může vyvolat silné alergické reakce. Dráždí oči a nos, může vyvolat zvracení a nevolnost. Styku s touto látkou by se měly vyvarovat zejména děti.

  • E232 (Otthofenylfenolát sodný ) - zdraví škodlivé, může způsobovat alergické reakce. Jedná se o konzervant, který se používá především u citrusových plodů a při pěstování ovoce a zeleniny. Používá se k dezinfekci v domácnosti, nemocnicích a potravinářských provozech. Dráždí oči a kůži. U dětí může způsobit hyperaktivitu.

  • E249 (Dusitan draselný) – zdraví škodlivé, není vhodný pro děti, může způsobovat alergické reakce

  • E250 (Dusitan sodný) – zdraví škodlivé, není vhodný pro děti, může způsobovat alergické reakce. Jedná se o konzervant, který se používá jako ochrana proti bakteriím, dodává potravinám uzenou chuť, dodává masu rudou barvu a prodlužuje trvanlivost potravin. Nalezneme ho v solících směsích, kde se používá jako stabilizátor barvy masa, slaniny, párků, šunky, klobás atp. Může způsobovat bolesti břicha, hlavy, pokles krevního tlaku a závratě. Na testovaných zvířatech se projevil jako rakovinotvorný. Prozatím však neexistují důkazy o tom, že by byl toxický i pro člověka. Nicméně jeho konzumace se doporučuje pouze v co nejmenším množství a malé děti by se mu měly z dálky vyhýbat.

  • E284 (Kyselina boritá) – zdraví škodlivá. Používá se pro konzervování mléčných výrobků, vaječných směsí a ryb. Častá konzumace může vyvolat zvracení, průjem, krvácení, anémii a kožní potíže.

  • E285 (Tetraboritan sodný, Borax) – zdraví škodlivé. Jedná se o konzervant, používá se u ryb, masa a ve vitamínových doplňcích. Častá konzumace může vyvolat zvracení, průjem, krvácení, anémii a kožní potíže.

Antioxidanty:

  • E312 (Dodecylgallát, Laurylgallát) – zdraví škodlivé, není vhodné pro děti, může způsobovat alergické reakce. Má za účel zabraňovat oxidaci potravin. Používá se jako přísada do polévek, kořenících směsí, omáček v sáčku, pečivu, žvýkaček, marcipánu, nugátu atp. U citlivých jedinců může vyvolat alergické reakce, žaludeční problémy atp.

  • E319 (Terciální butylhydrochinon TBHQ) - zdraví škodlivé, není vhodné pro děti, může způsobovat alergické reakce. Jedná se o antioxidant, který zabraňuje žluknutí tuků a působí proti některým bakteriím a plísním. Používá se u tuků, margarínu, klobás, rostlinných olejů, hamburgerech, cereálních výrobků, brambůrek atp. Při použití většího množství se mohou objevit nevolnosti, zvracení, hučení v uších, delirium a dušení.

Látky zvýrazňující chuť a vůni:

  • E621 (L-glutaman sodný) - zdraví škodlivé, není vhodný pro děti, může způsobovat alergické reakce. Patří mezi nejčastěji používané dochucovadlo, tedy jako látka zvýrazňující chuť a vůni. Používá se v kořenících směsích, sojových omáčkách, instantních pokrmech atp. Najít ho můžeme rovněž v mase, výrobcích z ryb, uzeninách a sýrech. Je nebezpečný zejména pro děti do věku cca 12-ti let, protože je nebezpečný pro vývoj mozku. Jako „syndrom čínské restaurace“, (jelikož je často používán u asijských pokrmů), se uvádí negativní účinky jako: zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé vlasy, znecitlivění šíje, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy, studený pot atd. Rovněž je mu připisováno potlačení hormonů, které pomáhají spalovat tuky a tedy má vliv na rozvoj obezity. Při časté konzumaci se mohou vyskytnout změny nálad, podrážděnost, deprese, poruchy spánku a další. Glutamát by se neměl v žádném případě vyskytovat v pokrmech pro děti, školních jídelnách a nemocnicích.

  • E921 (L-cystin) – zdraví škodlivý, v ČR se nesmí používat. Používá se jako přípravek na pečení a zpracování mouky. Nachází se v chlebu, pečivu, mase, cereáliích a kojenecké stravě. V USA je povolen, v ČR je zakázán.

  • E925 (Chlor) – v ČR se nesmí používat. Je to konzervant, desinfekční prostředek atp. Používá se u ovoce a zeleniny, při zpracování ryb atp. Nejčastěji se používá při čištění pitné vody (to je povoleno i v ČR). Je toxický a dráždí pokožku a plíce.

  • E924a (Bromičinan draselný) – zdraví škodlivé, v ČR se nesmí používat. Používá se pro bělení a jako prostředek pro zlepšení míchání a zpracování těsta. Používá se do pekařských výrobků. Při užívání větších dávek může vyvolat zvracení, nevolnost a průjmy. Na kůži také popáleniny a podráždění. Jedná se o karcinogenní látku, která je u nás zakázána.

  • E940 (Dichlordifluormetan ) - zdraví škodlivé, v ČR se nesmí používat. Používá se ke zmrazování potravin, přidává se do sprejů a ledniček. V ČR se nesmí používat v potravinářství.

Náhradní sladidla:

  • E951 (Aspartam) – zdraví škodlivé, jedná se o umělé sladidlo. Zvyšuje chuť k jídlu, používá se při výrobě sypkých nápojů, čajů, žvýkaček, jogurtů, dezertů, pudinků, cereálií atp. Hovoří se o jeho souvislosti se vznikem některých nádorových onemocnění. Může vyvolávat závratě, bolesti hlavy, vyrážky, poruchy chování u dětí. V žádném případě by ho neměly konzumovat těhotné a kojící ženy.

  • E952 (Cyklamáty) – zdraví škodlivé, používá se jako náhradní sladidlo. Přidává se do nealkoholických nápojů, potravin pro diabetiky a nízkoenergetických potravin. Může způsobovat záněty močového měchýře.

  • E954 (Sacharin) – zdraví škodlivé, jedná se o syntetické sladidlo. Používá se do nealkoholických nápojů, potravin pro diabetiky atp. Může způsobovat alergické reakce, lidé s onemocněním močového měchýře by se jeho konzumaci měly vyvarovat. Rovněž se hovoří o jeho možné toxicitě.

Zdroj: http://www.emulgatory.cz/

Článek vyšel: 28.08.2012 / Odkaz

Přečtete si také

  • Rozvod

    Dvaatřicetiletá inženýrka ekonomie Renata dnes marně hledá důvody rozpadu svého manželství. „Připadalo mi to jako logické vyústění našeho vztahu...“ říká. „S manželem jsme oba pracovali dlouho do…

Související články

  • Podběl lékařský

    Podběl patří mezi první rostlinky, na které se nedočkaví bylinkáři zjara vrhají. Zlatožluté květy si svou cestu za sluncem razí leckdy už počátkem března, aniž by braly ohled na ledové zbytky sněhu. Právě teď je tedy…

  • Kopřiva dvoudomá

    Díky svým žahavým chloupkům si neodbytná kopřiva vysloužila spíše odpor než nadšené chvalozpěvy. Na její obranu se ovšem sluší připomenout několik set let dlouhá léčitelská tradice – vždyť už staří Římané…

  • Biopotraviny - šetrné k přírodě i k vašemu zdraví

    Kritikové označují současný celosvětový boom biopotravin za důsledek promyšleného marketingového tahu, jehož jediným cílem bylo vyvolat paniku a donutit nás spotřebitele sáhnout pěkně hluboko do peněženky. Inu, kdo…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících42 %
Nevímprocento hlasujících22 %