Špenát – oblíbený životabudič Pepka námořníka

Po vzoru bicepsů Pepka námořníka do nás od malinka maminky tlačily lžíce špenátu s vidinou rychle sílícího dítka. I když ale postupem času bylo odhaleno, že špenát bohužel neobsahuje tolik železa, jak se původně myslelo, stále zůstává jednou z nejoblíbenějších listových zelenin – navzdory ohrnutým nosíkům mnoha dětí. Většinou konzumujeme špenát setý, výjimečně byste mohli ochutnat i novozélandský druh. Přestože mají stejné využití i chuť, nejedná se o biologicky příbuzné rostlinky.

Původ špenátů

Novozélandský špenát pochází, jak název napovídá, z Nového Zélandu, Austrálie a Oceánie. Nejprve se rozšířil do Japonska a Jižní Ameriky. Z evropských zemí poznala tento druh špenátu díky kapitánu Cookovi první Anglie. Mezi zahrádkáři je oblíben, protože se sklízí v červenci až září, tedy v době, kdy běžný špenát neroste. Špenát setý tvoří při přehnojení půdy dusíkem vyšší množství dusičnanů, proto se vysévá brzy zjara a sklízí se mladý, ještě před květem (pak hořkne). Rozšířil se k nám z Blízkého východu, z oblasti mezi Kavkazem a Afghánistánem. Není jisté, jestli ho do Evropy zanesli Arabové nebo křižáci, ale uchytil se nejprve ve Španělsku. Od 16. století je špenát setý už všeobecně známý a oblíbený. Původně jej naši předci odlišovali podle doby pěstování na letní a zimní špenát.

Jak vybírat?

Dnes je v obchodě nejrozšířenější špenát ve zmražené podobě, buď protlakový nebo sekaný. Čím dál častěji ovšem narazíme na špenát čerstvý, který je za předpokladu, že dobře vybíráme, chutnější a výživnější než zmrzlý kolega. Mražený špenát je vhodný k tepelné úpravě, zatímco čerstvý vyniká nejlépe v salátech. Pokud chcete tepelně upravovat čerstvý špenát, počítejte s tím, že vařením se lístky hodně zmenšují, proto je jich potřeba mnohonásobně více. Čerstvý špenát kupujeme raději volný než balený. Pokud nemáme na výběr, lehce promneme sáček a posoudíme pevnost lístků. Čichem ověříme nasládlou špenátovou vůni bez stop zatuchlosti. Jinak dáváme přednost mladším, pevným a jasně zeleným lístkům s tenčím stonkem, co nejméně zavadlým, pomačkaným, potrhaným nebo nažloutlým. Do salátu jej hrubě nasekáme, mixováním přicházíme o cenné živiny.

Špenát pro zdraví a riziko kyseliny šťavelové

Oba druhy špenátu (setý a novozélandský) obsahují přibližně stejně vody, bílkovin a sacharidů. Mají velmi nízkou energetickou hodnotu, hodí se do žlučníkových a žaludečních diet. Velké množství karotenoidů (včetně beta karotenu) blahodárně ovlivňují zdraví organismu hlavně ze dvou důvodů: Karotenoidy se v lidském těle mění na vitamin A, který je známým antioxidantem. Proto vás špenát může ochránit před zhoubným bujením, musíte jej ovšem konzumovat pravidelně. Navíc tím předcházíte degeneraci žluté skvrny na sítnici oka, typické příčině slepoty u starších lidí.
Dalším důležitým vitamínem zejména v období těhotenství je kyselina listová, která chrání plod před vrozenými vadami nervové trubice (přečtěte si také náš článek o výživě v těhotenství). Konzumací špenátu doplníte i zásoby vitamínu C, vitamínů skupiny B, vitamín E a K.

Lidová medicína využívá špenát k léčbě vysokého krevního tlaku, při anémii a zácpě. Optimální hladina draslíku stimuluje ledviny k odvodňování, tím se snižuje krevní tlak a chrání srdce. Špenát obsahuje také hojné množství hořčíku, sodíku, železa, jódu, křemíku apod. Jedinou neplechu v našem těle může způsobit kyselina šťavelová. V čerstvém špenátu nebezpečí nehrozí, protože je přirozeně vázaná ve své organické formě. Ovšem povařením se mění na anorganickou, čímž se stává dokonalým materiálem pro výstavbu bolestivých ledvinových kamenů. Pokud ovšem přidáte do špenátu během vaření mléko, toto riziko výrazně snížíte.

Špenát v kuchyni

Křehoučké, mladé lístky jsou výborným zpestřením salátů a obložených mís. U nás se s oblibou tepelně upravuje do polévek nebo jako příloha k masu. Výborně chutná ovšem také naplněný v roládách, nákypech, slaných koláčích a jiném pečivu. Jižanská kuchyně jej hojně využívá v kombinaci s těstovinami, ale hodí se i k rýži. S námi můžete vyzkoušet špenátovou roládu s celerem a nivou. Povězte nám v komentářích, jak vám chutnalo, děkujeme.

Článek vyšel: 08.10.2007 / Odkaz

Přečtete si také

  • Příkrmy pro děti – od ukončeného 6. měsíce

    Většině maminek to připadá jako chvilka, kdy si poprvé přivezly domů z porodnice svého malého broučka, ale čas je neúprosný a rychle to utíká. Než-li se nadějeme, je miminku půl roku a s tím přichází i období prvních…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %