Špenátový koláč s nivou

Špenát, česnek, smetana a sýr... kombinace, kterou můžete zapékat s čímkoliv vás napadne a vždycky to bude zaručená dobrota. Osobně mám vůbec nejradši slaný koláč s tenoučkým těstem, ale vyzkoušet můžete i lasagne nebo plátky brambor. Na našem jednoduchém koláči nemůžete nic pokazit, ostatně o jeho snadné přípravě svědčí i úspěšná premiéra v mé nové troubě... která podle olizujících se hostů dopadla na výbornou.

  • 150 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • asi 1 dcl vody
  • sůl, pepř
  • 1 středně velká cibule
  • 450 g mražených špenátových listů
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml šlehačky
  • 2 vejce
  • 100 g nivy
  • strouhaný parmazán

Mouku smícháme s trochou soli a přidáme na malé kousky nakrájené změklé máslo. Pořádně prohněteme, až nám vznikne drobivá směs. Přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Dáme do ledničky na půl hodiny odpočinout.

V hluboké pánvi rozehřejeme kousek másla a přidáme na proužky nakrájenou cibuli. Necháme lehce zesklovatět a přimícháme mražený špenát. Když se odpaří téměř všechna voda, přidáme prolisovaný česnek a ještě krátce osmažíme. Přilijeme smetanu a poté do směsi vmícháme na kostičky pokrájenou nivu, kterou necháme za stálého míchání rozpustit. Přidáme syrová vejce, osolíme a opepříme.

Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyválíme na tenký plát, o něco větší než je koláčová forma. Formu vymažeme olejem a opatrně do ní vložíme vyválené těsto, přičemž nezapomeneme pečlivě vytvarovat okraje. Na těsto nalijeme špenátovo-sýrovou směs, rovnoměrně rozetřeme a dáme péci. Zhruba po dvaceti minutách koláč posypeme strouhaným parmazánem a pečeme dalších 5 – 10 minut.

Článek vyšel: 20.05.2008 / Odkaz

Přečtete si také

  • Solné jeskyně

    Teploty jen něco málo nad nulou, jednolitě šedá obloha a stále kratší den... každý se s blížící se zimou vyrovnává po svém, málokdo z nás se ovšem může pochlubit přebytkem energie a rozjasněnou náladou. Pokud jen…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %