Tajemná potravinová éčka (aditiva)

O „éčkách“ slyšíme dnes a denně, ale jak je to s nimi doopravdy. Jsou skutečně tak škodlivá, nebo mezi nimi existují i tzv. „neškodná éčka“? 

Trendem dnešní doby jsou přídatné látky nebo-li aditiva, která jsou označována evropským kódem (E + trojciferné někdy čtyřciferné číslo), postupem času se vžil jejich lidový název „potravinová éčka“. Jsou to látky jak umělé (vyráběné synteticky) tak přírodní (získávané z přírodních surovin). 

Přírodní aditiva – jsou látky přírodního původu, jsou pro naše tělo neškodné někdy mohou být i prospěšné.

Syntetická aditiva – jsou látky, které se v přírodě nevyskytují a vyrábějí se uměle, jejich vliv na lidský organismus není doposud zcela prokázán. 

Potravinová éčka plní v potravinách řadu funkcí, používají se například k prodloužení trvanlivosti, zvýrazňují barvu potravin, regulují kyselost, zahušťují nebo dochucují potraviny. Jejich přítomnost musí být vždy uvedena na obale. Mnoho potravin, na které jsme si zvykli, by se bez aditiv neobešla. Polotovary, instantní a další jídla, která nám pomáhají s úsporou našeho drahého času, by bez přídatných látek vůbec nemohla existovat. 

Aditiva jsou velice často označovány za škodlivé a někdy i karcinogenní. Je pravda, že poměrně velké množství těchto látek nejsou lidskému organismu prospěšné, ale pokud si čas od času dopřejeme některou z potravin obsahujících tyto látky nemělo by to mít na naše zdraví žádný podstatný vliv. Každá látka označená kódem E prošla toxikologickým hodnocením a v povolených dávkách je bezpečná pro naše zdraví. Jiná skutečnost nastane v momentě, že budeme jíst pouze potraviny obsahující „škodlivá éčka“ a tím jich do těla dostaneme velké množství, to už pro nás může být nezdravé. Opatrní bychom měli být například při pojídání gumových medvídků a popíjení chemických limonád, ty patří mezi skutečné zásobárny nezdravých aditiv. 

Pokud patříte mezi lidi, kteří naprosto odmítají tyto látky v potravinách dopřejte si bez starostí např. med, neemulgovaný tuk a olej, máslo, mléko, smetanu, neochucené kysané mléčné výrobky a podmáslí, minerální vody, nearomatizované čaje, cukr a několik dalších potravin, do kterých se tyto látky nesmějí vůbec přidávat. 

Aditiva se dělí podle technologické funkce na: 

  • Barviva (např. E 100 – Kurkumin) – jsou látky, udělující potravině barvu, kterou by sama o sobě neměla, nebo obnovují barvu, která byla narušena během výroby. Barviva se nesmí používat u dětské výživy, medu, ovocných šťáv a nektarů.

  • Konzervanty (např. E 200 – Kyselina sorbová) – jsou látky, které zamezují růstu mikroorganismům škodlivým pro lidské zdraví.

  • Regulátory kyselosti (např. E 270 – Kyselina mléčná) – jsou látky, které mění nebo udržují kyselost nebo alkalitu potraviny.

  • Kyseliny (např. E 330 – Kyselina citrónová) - jsou látky, které zvyšují kyselost potravin.

  • Tavicí soli – (např. E 339 – Fosforečnany sodné) ) - jsou látky, které mění vlastnosti proteinů, aby se zamezilo oddělování tuku např. při výrobě tavených sýrů.

  • Kypřící látky – (např. E 452 - Difosforečnany) - jsou látky nebo směsi látek, které vytváří plyny a tím zvyšují objem těsta.

  • Antioxidanty (např. E 300 – Kyselina askorbová) – jsou to látky prodlužující údržnost potravin a chrání potraviny proti zkáze způsobené oxidací např. proti žluknutí tuků a proti barevným změnám potravin.

  • Stabilizátory (např. E335 – Vinan sodný) – jsou látky, které pomáhají udržovat fyzikální vlastnosti potravin.

  • Zahušťovadla (např. E412 – Guma guar) – jsou látky, které zvyšují viskozitu potraviny.

  • Želírující látky (např. E 404 – Alginát vápenatý) – jsou látky, které vytváří gel a udělují tak potravině její texturu.

  • Náhradní sladidla (např. E 951 – Aspartam) – jsou látky, které udělují potravinám sladkou chuť.

  • Modifikované škroby (např. E 1404 – Oxidovaný škrob) - jsou látky, které se vyrábějí chemickými změnami jedlých škrobů.

  • Emulgátory (např. E 450 – Difosforečnany) – jsou látky, které umožňují tvorbu stejnorodé směsi dvou nebo více nemísitelných kapalných fází nebo které tuto směs udržují. Používají se např. při výrobě jemného pečiva a cukrářských výrobků, emulgovaných tuků, zmrzlin, dezertů, cukrovinek, kakaových a čokoládových výrobků, žvýkaček, emulgovaných omáček, tepelně opracovaných masných výrobků, práškových náhrad mléka a smetany, emulzních likérů, různých doplňků stravy a potravin ke snižování hmotnosti a řady dalších.

  • Látky zvýrazňující chuť a vůni (např. E 621 – Glutamát sodný) – jsou látky, které zvýrazňují chuť nebo vůni potraviny.

  • Nosiče a rozpouštědla (např. E 1519 - Bezylalkohol) jsou látky, které se používají k rozpouštění, ředění, disperzi a jiné fyzikální úpravě přídatných látek, potravních doplňků a aromat. Používání nosičů je omezeno u dětské výživy, pro její tvorbu se smí používat jako nosiče pouze některé látky.

  • Protispékavé látky (protihrudkující) (např. E 558 - Bentonit) jsou látky, které snižují tendenci jednotlivých částic potraviny ulpívat vzájemně na sobě. Tyto látky se přidávají např. do rýže, práškovitých potravin, jedlé soli, plátkovaných a strouhaných sýrů, tabletované potraviny, doplňky stravy, koření atp. Používají se také k ošetření povrchu drobných masných výrobků a cukrovinek.

  • Leštící látky (např. E 901 – Včelí vosk) – jsou látky, které se nanášejí na vnější povrch potraviny a tím jí udělují lesklý vzhled nebo vytváří lesklý povlak. Používají se hlavně k úpravě povrchu ovoce nebo leštění potravin např. cukrovinek, čokolády, drobného trvanlivého pečiva s polevou, snacků, ořechových jader, zrnkové kávy a doplňků stravy.

  • Balicí plyny (např. E 290 – Oxid uhličitý) – jsou plyny jiné než vzduch, které se zavádí do obalu před, během nebo po plnění potraviny do obalu. U potravin, kterým byla trvanlivost prodloužena použitím balicích plynů, se na obalu značí slovy „Baleno v ochranné atmosféře“.

  • Propelanty (např. E 944 - Propan) jsou plyny jiné než vzduch, které vytlačují potravinu z obalu.

  • Odpěňovače (např. E 900 - Dimethylpolysiloxan) jsou látky, které snižují pěnění nebo zabraňují vytváření pěny.

  • Pěnotvorné látky (např. E 999 - Extrakt z kvilaje) jsou látky, umožňující vytváření stejnorodé disperze plynné fáze v kapalné nebo tuhé potravině.

  • Zvlhčující látky (např. E 1520 – Propylenglykol) – jsou látky, které chrání potravinu před vysycháním. Působí proti účinkům vzduchu s nízkou relativní vlhkostí.

  • Plnidla (např. E 509 – Chlorid vápenatý) jsou látky, které pomáhají zvětšovat objem potraviny a nezvyšují přitom významně její energetickou hodnotu.

  • Zpevňující látky (např. E 509 – Chlorid vápenatý) jsou látky, které činí tkáně ovoce a zeleniny pevnými nebo křehkými a nebo pomáhají pevnost udržovat.

  • Sekvestranty (např. E 451 - Trifosforečnany) jsou látky, které vytvářejí chemické komplexy s ionty kovů.

  • Látky zlepšující mouku (např. E 516 – Síran vápenatý) jsou látky jiné než emulgátory, které se přidávají do mouky nebo těsta, jejich účelem je zlepšení pekařské kvality.

  • Ostatní přídatné látky (např. E 949 – Vodík) 

Pokud by mohla mít některá z použitých přídatných látek nepříznivý vliv na zdraví člověka, musí se tato skutečnost objevit na obale.

Přídatné látky se mohou používat pouze v případě, že pro ně v potravině existuje technologické opodstatnění. 

Můžeme je rozdělit také podle jejich vlivu na lidský organismus, dělíme je na

  • neškodlivé látky, které nemají žádný negativní vliv na lidské zdraví

  • látky nevhodné pro děti, které se nesmějí používat při výrobě dětské výživy

  • látky, které mohou způsobit dětskou hyperaktivitu

  • látky nevhodné pro alergiky, astmatiky a citlivé osoby, které mohou u těchto lidí vyvolat alergické reakce jako např. ekzémy, kopřivku nebo astma

  • látky s možnými nežádoucími účinky, které mohou mít na svědomí např. migrény, poruchy vidění, zažívací problémy atp. 

Malé shrnutí na závěr: není třeba odsoudit každou potravinu, na které se objeví písmeno E. Některá „éčka“ jsou zcela v pořádku a nemusíme se jich obávat. Na druhou stranu nebuďme lhostejní a alespoň trochu si hlídejme nadměrný příjem aditiv. Existuje jich takové množství, že je nad lidské síly si je všechny zapamatovat, úplný seznam s podrobným popisem naleznete například na stránkách: http://www.bezkonzervantu.cz/ a na http://www.szpi.gov.cz/

Článek vyšel: 07.11.2009 / Odkaz

Přečtete si také

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících22 %