Tajemství antioxidantů

Antioxidanty – v poslední době jedno z nejčastěji používaných slovíček v článcích o zdravé výživě i v reklamách na potravinové doplňky. Určitě už jste také stačili zaregistrovat zmínky o jejich nenahraditelném vlivu na lidské zdraví a o nebezpečných následcích jejich nedostatku. Ale jak vlastně antioxidanty v těle působí, proč je tak nutně potřebujeme a kde je vůbec máme hledat?

Trocha chemie na úvod. Každá jednotlivá buňka v našem těle se jak známo skládá z atomů, které se sdružují do molekul. Pro toto párování je důležitý pozitivní či negativní náboj a počet elektronů. A nyní se dostáváme k jádru pudla. Některým látkám elektron chybí, a tak se ho snaží ukořistit jinde – v tom případě mluvíme o volných radikálech. Volné radikály vznikají přirozeně během buněčného metabolismu a hrají důležitou roli v ochraně před mikroby.

Na tom všem by samozřejmě nebylo nic zlého, problém ale nastává, zaútočí-li na náš organismus nemoc, stres či škodlivé vnější podmínky ohrožující naši vnitřní harmonii ( např. aktivní i pasivní kouření, znečištěný vzduch, pesticidy v potravinách, chlorovaná voda, nebo UV záření). Výsledkem je vyšší produkce volných radikálů, se kterými už se naše tělo nestačí vyrovnávat... na takovou zátěž prostě není připraveno. Vysoce nestabilní volné radikály vyvolávají tzv. oxidační proces, možný počátek velmi vážných onemocnění, hromadně nazývaných civilizačními chorobami.

Volné radikály můžou způsobit oxidaci DNA v buněčné jádru a tím podnítit vznik rakoviny. Další vážnou komplikací je ukládání tukových látek ve stěnách tepen, což může vést až k infarktu či mozkové mrtvici. Výsledky nejnovějších výzkumů spojují volné radikály také s výskytem revmatické artritidy, cukrovky, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. V neposlední řadě způsobují také předčasné stárnutí organismu.

Teď tedy přicházejí na řadu antioxidanty. Jde o látky, které volným radikálům dodávají elektron a zabraňují tak oxidačním procesům. Jsou to nepostradatelní ochránci naší imunity, bez nichž bychom nepřežili. Tělo si antioxidanty vytváří samo, na boj s volnými radikály to ovšem nestačí. Naštěstí se s nimi běžně setkáváme i v potravinách (pokud se stravujeme zdravě a vyváženě), především v ovoci a zelenině, ale také třeba v rostlinných olejích, mořských rybách, oříškách a obilovinách.

Velmi silnými antioxidanty jsou vitaminy C (citrusy, papriky, kiwi, listová zelenina, šípek, rybíz, brambory) a E (rostlinné oleje, mandle, avokádo, slunečnicová semínka, chřest). Minerály (hlavně selen, zinek, měď a mangan) sice nejsou přímo antioxidanty, tvoří ale důležitou součást antioxidačních enzymů vytvářených organismem. Selen najdeme například v para ořechách, avokádu, mořských plodech, rybách, řasách či celozrnných obilovinách, zinek se skrývá v libovém masu, vejcích, dýňových a slunečnicových semínkách, v mléčných výrobcích a oříškách. Měď bychom měli hledat v houbách, korýších či v játrech, mangan zase obsahují celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy.

Jako antioxidanty se také chová většina fytochemických sloučenin, tedy rostlinné látky jako karotenoidy a bioflavonoidy. Nejznámější z karotenoidů, beta-karoten, nám dodává zářivě zbarvené ovoce a zelenina (mrkev, meruňky, mango, paprika, brokolice), účinné bioflavonoidy najdeme třeba v zeleném čaji, pohance nebo červeném víně.

Jednotlivé antioxidanty se ve svém působení vzájemně podporují a jejich účinek se násobí. Například vitamin C dokáže obnovit antioxidační potenciál vitaminu E po jeho reakci s volným radikálem. Je proto nesmírně důležité, aby naše strava byla co nejpestřejší a zahrnovala co nejvíc zdraví prospěšných látek. Lobby farmaceutického průmyslu se sice odolává těžko, raději než na potravinové doplňky se ale soustřeďte na zásady zdravé výživy a o jejich konzumaci se poraďte s lékařem. Ono totiž všeho moc škodí.

Článek vyšel: 26.04.2008 / Odkaz

Přečtete si také

  • Anorexie ve fotografiích

    O nebezpečí anorexie a bulimie už byly popsány stohy papírů, přesto se ale lůžka na jednotkách intenzivní péče plní vyhublými dívkami na prahu smrti. Žádná slova nemůžou nahradit pohled na křehké tělo sotva…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících42 %
Nevímprocento hlasujících21 %