Tiramisu

Češi jsou prostě vynalézaví a vše, co se dá nahradit levnějšími ingrediencemi bez váhání zamění. Jenže laciná piškotová náhrada se opravdovému tiramisu přiblíží jen stěží. Pokud tedy chcete polaskat své chuťové buňky podobně jako kdysi benátské kurtizány, neváhejte investovat do kvalitních surovin. Tiramisu, v překladu „zvedni mě“, vám svou lahodností vykouzlí úsměv na tváři a možná také nějaký ten gram navíc. Je to totiž opravdu kalorická bomba. Výtečná kombinace hořké čokolády a smetanového sýra však za malý prohřešek určitě stojí.

  • 250 g piškotů, nejlépe značky Savoiardi
  • 250 g sýru mascarpone
  • 250g smetany ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • 250 ml silné překapávané kávy
  • 2 polévkové lžíce brandy
  • cukr
  • citrónová kůra
  • hořké kakao nebo 70% čokoláda

Uvaříme si silné espresso a necháme vychladnout. Přimícháme do něj alkohol. Tradičně se na tento dezert používá čtvercová forma, ale v nouzi si vystačíte i s obdélníkovou nebo kruhovou dortovou formou. Celou plochu vyložíme piškoty a lžičkou je pokapeme kávou s alkoholem. Piškoty by neměly být rozmáčené, ale jen mírně nasáklé.

Ve větší míse ušleháme smetanu se ztužovačem pěkně do tuha a přimícháme sýr mascarpone. Nastrouháme do krému trochu citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu. Promícháme a část směsi rovnoměrně rozetřeme na vrstvu piškotů. Opět poklademe piškoty a zakápneme kávou s alkoholem. Následuje vrstva krému. Takto připravený dezert necháme přes noc v ledničce.

Před samotným podáváním vykrojíme obdélníček a cukrářskou lopatkou nebo širší obracečkou jej přemístíme na talířek. Na závěr ozdobíme kabátkem z kakaa nebo z čokoládových pilin.

Přejeme vám dobrou chuť!

Článek vyšel: 28.02.2008 / Odkaz

Přečtete si také

  • Jak správně třídit odpad

    Několik různých košů (nebo aspoň tašek) na odpadky už je dnes běžnou součástí mnoha českých domácností. Třídění odpadu je totiž to nejjednodušší, co pro svou planetu můžeme udělat, a to všichni bez rozdílu. Jistě,…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %