Vánočka

Příprava domácí vánočky je sice trošičku obtížnější, ale patří k tradičním vánočním zvykům v českých domácnostech.

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 250 g másla
  • 500 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 80 g droždí
  • lžička soli
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • vejce na potření

Nejprve si připravíme kvásek – v malém množství vlažného mléko rozdrobíme droždí a přidáme trošku cukru. Překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme cukr, rozehřáté máslo a mléko s rozmíchanými žloutky a na okraj mísy dáme sůl, nakonec přidáme vykynutý kvásek. Zpracujeme na hladké těsto, to se musí lesknout a nesmí se přichytávat na vařečku. Do takto připraveného těsta zapracujeme rozinky. Těsto vložíme do mísy, překryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout cca 3 hodiny.

Vykynuté těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme stejné válečky. Ze čtyř válečků spleteme silnější plochý cop. Jeho střed lehce prohloubíme dlaní, aby na něm dobře držel prostřední díl. Prostřední díl spleteme ze tří válečků a položíme na spodní část, střed opět trochu prohloubíme. Nakonec spleteme vrchní díl ze dvou válečků a položíme na předešlé dva copy. Konce vánočky zajistíme špejlemi, aby si zachovala svůj tvar při pečení. Takto připravenou vánočku necháme opět kynout při pokojové teplotě. Poté ji potřeme rozšlehaným vejcem a na povrchu ji ozdobíme mandlemi.

Vánočku dáme péct do středně vyhřáté trouby na 170°C, během pečení můžeme teplotu ještě snížit. Při vyšší teplotě by se vánočka na povrchu spálila, ale uvnitř by byla syrová. Vánočka je upečená, když se těsto nechytá na špejli. Před podáváním můžeme vánočku posypat směsí moučkového a vanilkového cukru. Nejchutnější je za dva dny po upečení.

Článek vyšel: 29.11.2016 / Odkaz

Přečtete si také

  • Bezpečné prázdniny

    Příchod prvních červencových dní mnoho školáků očekává s radostnou jiskrou v očích a nedočkavostí. Nemohou dospat, jak se těší na výlet s kamarády nebo dovolenou s rodiči. Konečně nastal ten báječný čas vytoužených…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících42 %
Nevímprocento hlasujících21 %