Zapečený řapíkatý celer v šunkové košilce

Řapíkatý celer je v zemích, kde mu s oblibou holdují, většinou podáván osmahlý na oleji jako příloha k masu. Perfektní harmonie chuti vás ale může oslnit i v hlavním chodu z celeru. Zapečený v šunkové košilce vábí svojí znamenitě chutnou zelenkavou elegancí, která určitě překvapí i ty největší celerové škarohlídy. S námi můžete prozkoumat, jak se taková lahůdka připravuje...

  • 1 kg řapíkatého celeru
  • 50 g másla
  • 40g mouky
  • 250 ml vody z vařeného celeru
  • 250 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 3 {artlionk(19,vejce)}
  • 200 - 300 g strouhaného sýra
  • 150 g šunky nakrájené na plátky
  • petrželová nať
  • sůl, pepř

Řapíky celeru pečlivě omyjeme a nakrájíme asi na 15 cm dlouhé kousky. Vaříme je ve vroucí osolené vodě přibližně 10 minut. Poté necháme okapat.

V hrnci si připravíme základ pro bešamelovou omáčku. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a mícháme světlou jíšku. Přilijeme mléko a vodu z celeru, případně rozšleháme vzniklé cucky. Přivedeme k varu a nasypeme do omáčky půlku strouhaného sýra, zamícháme. Sejmeme z ohně. Vejce rozkvedláme ve smetaně a opět tím obohatíme omáčku. Osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku.

Zapékací mísu vymažeme kouskem másla a rovnoměrně rozložíme spařené celerové řapíky. Na ně položíme plátky šunky a přelijeme připravenou omáčkou. Posypeme zbylým strouhaným sýrem a zapékáme tak 20 minut ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s brambory. Nechte si chutnat.

Z řapíkatého celeru si můžete připravit i chutnou přílohu k masu, pročtěte si také Kuřecí plátky s řapíkatým celerem.

Máte nějaký osvědčený tip na pokrm z řapíkatého celeru? Vyzkoušeli jste náš recept a chutnalo vám? Podělte se s námi v komentářích, děkujeme.

Článek vyšel: 11.09.2007 / Odkaz

Přečtete si také

  • 10 mýtů o tloustnutí

    Kdo z nás by nechtěl mít ideální postavu? Bohužel ne všichni vypadáme jako modelky a modelové z přehlídkových mol. Na podzim a zvláště pak v zimě o Vánocích si můžeme dopřát nějakou tu pochoutku navíc…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících42 %
Nevímprocento hlasujících21 %