Zavařování

Léto je v plném proudu, v sadech dozrává slaďoučké ovoce, ve sklenících a zahradách křupavá zeleninka a s nimi přichází sezóna zavařování. Pryč už jsou doby, kdy naše maminky a babičky neměly na výběr a pokud chtěly rodinu potěšit džemíkem nebo kompůtkem, musely si ho vyrobit svépomocí. Tenkrát byly tyto pochoutky stejně jako mnoho jiných věcí nedostatkovým zbožím. Ale i v dnešní době, když jsou regály v obchodech doslova zahlcené zavařeninami a kompoty, není nad to vyrobit si doma své vlastní.

Pouze při domácí přípravě si můžeme být stoprocentně jisté, že použité ovoce bylo čerstvé a kvalitní. Jenom tak máme přehled o tom, kolik bylo použito cukru, kolik ovoce a kolik chemických a konzervačních přísad se ve skleničce ukrývá.

Zavařování je stará známá metoda, kterou začal používat francouzský kuchař a cukrář Nicollas Apert již před zhruba 200 lety. Jednoduše řečeno jedná se o způsob uchovávání potravin pomocí tepla. Původně šlo o vynález, který měl sloužit především vojákům na frontě. Do plechových konzerv se nejprve zavařovalo jídlo pro vojáky. Konzervy však záhy nahradilo sklo a zavařování se začalo čím dál častěji uplatňovat i v obyčejných domácnostech.

Doby kdy bylo zavařování pouze jedním ze způsobů jak déle uchovat potraviny, jsou nenávratně pryč. Dnešní hospodyňky se mohou v kuchyni realizovat a pustit uzdu své fantazii. Vždyť jenom krásné ozdobné skleničky doslova vybízejí k tomu, aby si s nimi člověk pohrál. Ve sklenicích se dají vytvořit nejrůznější barevné kombinace, které vyloženě lákají k ochutnání. Kamarádky se mezi sebou trumfují, která bude mít tento rok ty nejhezčí výtvory.

V obchodech oproti dřívějšku není nouze o všemožné suroviny a sáhnout tedy můžeme i po těch nejexotičtějších. Rovněž jsou k dostání i mnohé přípravky, které zavařování velice ulehčují a tak se ho nemusí bát ani ty méně zdatné kuchtičky.

Jak na to: (zavařování ovoce a zeleniny)

  • nejprve důkladně omyjeme sklenice i víčka (i když jsou nová, ještě nepoužívaná), poté je vyvaříme a necháme okapat
  • sklenice naplníme (vybraným ovocem nebo zeleninou), zalijeme nálevem a zavíčkujeme
  • sklenice dáme na dno hrnce a zalijeme je do ¼ až ½ vodou.
  • dáme vařit, teplota by měla být cca 85°C (je to doba, kdy začínají z vody stoupat vzhůru maličké bublinky, voda nesmí vřít), přesnější je použít teploměr
  • čas se liší podle druhu zavařované suroviny
  • sklenice vyndáme na podložku (ta nesmí být studená, sklenice by mohly popraskat), toto je čas na to dotáhnout víčka šroubovacím uzávěrem
  • když sklenice vychladnou, obrátíme je dnem vzhůru
  • vhodné je sklenici opatřit štítkem, aby jsme i po čase věděly, co se uvnitř nachází a rovněž by se mělo uvádět datum výroby
  • sklenice uchováváme na suchém, temném a chladném místě

Pomocí zavařování můžeme připravit např.

  • domácí šťávy (ovocné sirupy)
  • ovocné topingy
  • zeleninu, čalamády, lečo
  • ovocné kompoty
  • džemy
  • marmelády
  • švestková povidla
  • maso
  • houby

V zavařování se tedy meze nekladou a záleží pouze a jenom na naší fantazii, chuti a odvaze, na co si troufneme a čím potěšíme naše blízké.

Článek vyšel: 01.07.2012 / Odkaz

Přečtete si také

  • Kulturní akce říjen 2009

    Brzy skončí příjemné teplé počasí a nastanou nepříjemné plískanice a chladné podzimní počasí. Říjnové dny však budou bohaté na burčák, víno a také na dobré jídlo, byla by proto škoda sedět doma. Vytáhněte svou drahou…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících41 %
Nevímprocento hlasujících23 %