Zpracování hub

Houbaření je v naší republice poměrně oblíbenou záležitostí. V letních a podzimních měsících vyráží do lesů celé rodiny s košíky a těší se na své úlovky. Není důležité, jestli nějaké houby najdeme či nikoli, když se vydáme do lesa máme zaručenou zdravotní procházku a rovněž zažijeme nezapomenutelné rodinné okamžiky.

Pokud se nám, ale poštěstí a z lesa si přineseme bohatou nadílku, je nutné houby, co nejrychleji zpracovat, nejpozději do 12 hodin od sběru, výjimečně do 24 hodin, ale nikdy ne déle.

Nejdůležitější je sbírat pouze ty druhy hub, které bezpečně poznáme. Houby by měly být mladé, čerstvé a pevné. V žádném případě červivé, plesnivé nebo zapařené.

Houby můžeme zpracovávat nejrůznějšími způsoby např. sušením, tepelnou sterilací, naložením do soli nebo octa, popř. zamražením.

Sušení hub:

Pro sušení jsou nejvhodnější hřiby, křemenáče, kozáci, klouzci, čirůvky, žampiony apod. Houby před krájením vždy pečlivě očistíme. Houby nakrájíme na tenké zhruba 3 až 4 mm plátky. Sušíme na sítech nebo můžeme použít sušičku ovoce. Z 10 kg čerstvých hub získáme cca 1 až 1,2 kg hub sušených.

Sterilování hub:

Houby můžeme sterilovat několika způsoby: v kyselém, sladkokyselém nebo solném nálevu, popř. v tuku. Houby před sterilací nakrájíme, ty menší můžeme nechat celé.

Houby v kyselém a sladkokyselém nálevu - na dno zavařovací sklenice dáme 1 kávovou lžičku hořčičného semínka, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky černého pepře a malé kolečko cibule, nakonec navrstvíme houby.

Kyselý nálev – na 1 litr vody přidáme 500ml octa (8%) a cca 30g soli.

Sladkokyselý nálev – 1 litr vody, 500ml octa, 30g soli a 80g cukru.

Houby v zavařovacích sklenicích zalijeme připraveným kyselým nebo sladkokyselým nálevem a sterilujeme ve vodní lázni při teplotě 85 až 90°C (v 0,5l sklenicích 20 minut a v 1l sklenicích 25 až 30 minut).

Houby ve slaném roztoku – houby nejprve předvaříme v mírně osolené vodě asi 4 minuty. Poté je necháme vychladit a odkapat, poté je urovnáme do zavařovacích sklenic. V jednom litru vody rozpustíme 10až 15g soli a 2g kyseliny citronové a tímto nálevem zalijeme připravené houby ve sklenicích. Sterilujeme ve vodní lázni při 90°C cca 90 minut. Druhý den sterilaci opakujeme při stejné teplotě po dobu 60 minut.

Houby v tuku – houby očistíme, nakrájíme, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě zhruba 15 až 20 minut. Ke konci dušení přidáme tuk (1/10 váhy čerstvých hub). Takto připravené houby naplníme do sklenic (3 cm pod okraj) a steriluje při 95°C asi 60 minut. Sterilaci znovu zopakujeme po 48 hodinách.

Houby v soli:

Houby můžeme stejně jako zeleninu rovněž konzervovat pomocí silnou koncentrací soli. Používáme je potom na dochucení polévek nebo omáček. Houby dáme do misky a promísíme se solí, tuto směs potom napěchujeme do menších sklenic. Na 1kg hub použijeme 0,25g soli.

Houby v octě:

Houby důkladně očistíme a omyjeme vodou, nakrájíme na kousky o velikosti cca 2 až 3 cm. Takto předpřipravené houby nejprve předvaříme po dobu 5 minut ve slané vodě (na jeden litr vody rozpustíme 20 až 30g soli). Potom je vychladíme a propláchneme studenou vodou. Vodu slijeme a houby znovu předvaříme po dobu 2 až 5 minut v novém solném roztoku. Houby opět vychladíme a důkladně opláchneme, potom je urovnáme do sklenic. Na jednolitrovou sklenici použijeme asi 0,7 kg hub a zalijeme 30cl vychladlého nálevu, takto připravené houby již není nutné sterilovat. Nálev - 90cl 8% octa rozředíme 10cl vody a přidáme 30g soli, 5 zrnek celého pepře, 5 zrnek nového koření a 2 bobkové listy, takto připravený roztok povaříme.

Článek vyšel: 18.08.2012 / Odkaz

Přečtete si také

  • Tassimo nebo Dolce gusto?

    Milujete kávu, presso, latté, cappuccino, čokoládu nebo dáváte přednost jinému lahodnému nápoji? Pokud patříte mezi lidi, kteří si rádi vychutnají chvíle klidu s šálkem dobré kávičky, pak jste již zaručeně slyšeli o…

Související články

  • Léčivá síla brusinek

    Kdo by je neznal, jsou to červené bobulovité plody, které rostou na nízkém keříku. Setkat se s nimi můžeme i v našich lesích, ale rostou také jinde v Evropě, Asii a Americe. Nejčastěji se s nimi setkáme na talíři v…

  • Kokosové cukroví z formiček

    Cukroví z formiček, které se dá snadno vyklopit. 

  • Mrkev nejen pro zdravé oči

    V české kotlině dobře známá oranžová kráska, kterou si nejedna z nás pěstuje na zahrádce, strčí do kapsy mnohé exotické kolegyně. Obsahuje ideálně namixovanou směs vitamínů (A, B, C, E) a zdraví prospěšných minerálů a…

Přihlášení uživatele

Chcete se zúčastnit našich soutěží, odebírat novinky či diskutovat? Přihlaste se:

Pokud nejste členem našeho klubu, tak se zaregistrujte.

Soutěže na internetu
Soutež o 4 vstupenky na TOP SECRET
Soutěž o notebook Toshiba a hry od EA
Soutěž o šperky
Bohatá nadílka od Ježíška
Soutěž o multifunkční troubu Whirlpool a další ceny
Soutěž o poukazy na oblečení DIESEL, GUESS a další
Soutěž o parfémy Marina de Bourbon
Vyhraj XBOX 360 a Kinect!
Soutěž se značkou ASTOR o matující make-up Matitude HD
Vyhrajte ceny v hodnotě takřka 50.000 korun!

Anketa

Jsi spokojená se svou postavou?

Anoprocento hlasujících36 %
Neprocento hlasujících42 %
Nevímprocento hlasujících22 %